ALTIN MAKAS BERBER NECMİ

ALTIN MAKAS BERBER NECMİ
Yayınlama: 09.09.2022
A+
A-

Yılmaz Güney’den Göksel Arsoy’a, Başbakan Mesut Yılmaz’dan Aytaç Durak’a, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’den daha nice ünlülere kadar herkesin berberi Necmi Akyol, mesleğiyle gurur duyduğunu söyledi.

SENEM ÇALIŞKAN

1968 yılında Adana’nın en işlek yeri olan İnönü caddesinde eski Asri sinema sokağında berberliğe başlayan ve 55 yıldır müşterilerinin gönlünde taht kuran Berber Necmi Akyol gazetemizin sorularını yanıtladı. Ünlü siyasetçilerden, sanatçılara, işadamlarından belediye başkanlarına, milletvekillerinden spor camiasına kadar Adana’da herkesi tıraş ettiğini vurgulayan Necmi Akyol ile geride bıraktığı 55 yıllık hizmetindeki anılarını ve hayatını konuştuk. Sorularımızı yanıtlamadan önce uzağa bakarak başını kaldırdı ve anlatmaya başladı.

AKYOL: ESKİDEN BERBERLER DAMAT TIRAŞINA GİDERDİ

Eskiden düğünden önce damat tıraşı diye bir olayın olduğunu belirten Berber Necmi Akyol “Adana’da berber fazla olmadığı için berberler özel gün olan düğünden önce damat tıraşına giderlerdi. Orada damat tıraşı yapılırken mutlak surette şarkılar, türküler okunurdu. O yıllarda damat tıraşı yapmaya giderdim ve bende onlara katılarak türkü söylerdim. Fakat sesime güvendiğim için okurdum. Benim türkü söylediğimi gören ‘Uykuda mısın sevgili yârim’in bestecisi Abdurrahman Yağdıran hocam beni keşfetti ve ‘bu sesi araya verme’ dedi. O günden bugüne türkü söylemeye başladım. İşimin dışında sosyal aktivite olarak musiki derneklerinin koro çalışmalarına katıldım. Daha sonra Adana’da Türk Musiki Federasyonumuz kuruldu. Dostlarımız beni yönetime alarak güzel çalışmalarımız olacak ve Türk musikisini Adana’da canlandırmak, ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi. Bu arada saz çalmayı öğrenen Akyol, “Cemal Gürsel caddesinde saz atölyesi olan Halil Atader hocamdan saz kursu alarak karınca kararınca çalmaya başladım ve hiç sazı bırakmadım çalmaya devam ettim. Şu anda Çukurova musiki derneğinde çalışmalarımıza devam ediyorum” dedi.

“BAŞBAKAN MESUT YILMAZ’I TIRAŞ ETTİM”

Birçok ünlü siyasetçi, sanatçıyı tıraş ettiğini söyleyen Berber Necmi Akyol ilk olarak Milletvekili Metanet Çulhaoğlunun geldiğini ve daha sonra Galatasaray eski teknik direktörü Fatih Terim’i Gençliğinden bu yana saçlarını kestiğini belirtti.

Akyol, “Rahmetli Yılmaz Güney, Göksel Arsoy’u ilk dükkanı açtığım yıllarda tıraşlarını bende olurlardı. Zamanın Belediye başkanı Selahattin Çolak bizi ön plana alarak bundan sonra beni sen tıraş edeceksin dedi. Sonraki dönemde Belediye başkanı olan Aytaç Durak gelmeye başladı ve yıllardır bizim berberin daimi müşterisi oldu. Bunların içindeki en büyük anım ise Adana’daki Güney Yıldızı’nın açılışına gelen rahmetli Başbakan Mesut Yılmaz oldu. Sabahın erken saatinde beni belediyeye çağırdılar. Ben de Aytaç Bey hasta mı diye sordum hayır Başbakan tıraş olacak dediler. Aklımın ucundan bile geçmeyen bu olay beni çok mutlu etmişti. Çünkü Türkiye’nin başbakanını tıraş ediyorsun ve hiç kimseye nasip olmamıştır. Spor camiasında Fatih Terim o zaman Adana Demirspor’da oynuyordu. Gençliğinden tanıdığım için çok güzel günlerimiz olmuştur ve sonrasında spor camiasından futbolcularda gelmeye başladı. Daimi müşterilerimizden en neşeli şakacı ve Çukurovanın gülenyüzü Belediye başkanı Soner Çetin oldu. Soner başkanın olayı çok eskilere dayanıyor. Çetin dersanelerinin sahibi Kazım Çetin’i tıraş ederken abisinin yanına gidip geliyordu. Bir gün bana şöyle dedi ‘Abi seninle iftihar ediyorum.Bütün siyasetçiler senin yanına geliyor’ ben de çalışırsan sen de olursun dedim. Sonrasında baktım CHP gençlik kollarında aktif çalışmaya başladığını gördüm. O zaman dua ettim iyi bir yerlere gelmesi için ve Soner Çetin aldı başını yürüdü, o tarihten bu yana hiç aksamadan düzenli olarak bize tıraş olmaya gelir.” diye konuştu.

“AYTAÇ DURAK SÜREKLİ GELİP TIRAŞ OLUR”

Biz berberler gelen müşterilerimizle sohbet eder, gündemi konuşur ve fikir alışverişinde bulunuruz. Geçtiğimiz günlerde eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tıraş olmaya geldi ve akabinde Seyhan ilçesi güney kesimini gezelim dedi ve Hacı Bayram’ın oradan metro yoluna girdik.Biz esnaf olarak halkın dertlerini iyi bildiğimizden Başkan bana metro hakkında düşüncelerimi sordu ve çok üzgün olduğumu söyledim.Çünkü Metrodan ziyade altındaki yolun çok işe yaradığını ve metronun hiç faydası olmadığını, havalimanına, otogara, hastanelere, üniversiteye gitmeyen metronun hiçbir yararının olmadığını belirttim ve bana haklı olduğumu söyledi.Bu olayı anlatmamın sebebi ise gelen müşterilerimizle traş esnasında çok keyifli sohbet yaparken memleket meselelerini de konuşuyoruz.Birbirimizi sevmemiz, saymamız gerekiyor biz atalarımızdan böyle gördük” şeklinde konuştu

40 YILDIR AYNI PERSONELLE ÇALIŞIYOR

1980 yılında babası tarafından getirilen Yusuf Akagün, Berber Necmi Akyol’un yanında çalışmaya başlayalı tam 40 yıl olmuş. Kalfasını tertemiz pırlanta gibi yetiştirdiğini ifade eden Necmi Akyol, “Yılların çok çabuk geçtiğini ilk işe başladığında babası bana emanet ettiğini ve güven içinde yetiştireceğimi söylemişti. Yusuf Akagün kardeşimizi emekli ettik, çoluk çocuğa karıştırdık ve halen aynı tempoda birlikte usta olarak çalışıyoruz. Onunla gurur duyuyorum. Ömrümüz yaşımız yettiğince beraber çalışmaya devam edeceğiz. Benim böyle bir personelimin olması guru verici dile kolay 40 yıldan fazla birlikte çalışıyoruz ve beniz öz kardeşim gibi çok şükür şerefimizle bu yaşımıza kadar mesleğimizi sürdürdük ve devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

 50 YILLIK MÜŞTERİLERİME PLAKET VEREMEDİM

Yarım asırdır tıraş ettiği müşterilerine plaket vermek isteyen fakat birbirlerini sevmeyenler katılmak istemeyince hayalini gerçekleştiremeyen Berber Necmi Akyol şunları söyledi: “Uzun yıllar tıraş ettiğim yani 50 yıl gibi bir zaman dilimindeki müşterilerime plaket vermek için bir etkinli düzenledim. Fakat kim ile görüştüysem filan kişi gelecekse ben gelmiyorum. Buna benzer arkadaşlarda aynı şeyi söyleyince vazgeçmek zorunda kaldım. Bu yüzden bana ders oldu esnaf olarak herkes birbirini sevmeli, kucaklaşmalı ve güzel dostluklar kurmalı.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.