AHBİB’in ilk yarı ihracatı 937 milyon doları aştı

AHBİB’in ilk yarı ihracatı 937 milyon doları aştı
Yayınlama: 21.07.2022
A+
A-

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, 2022’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34 artış sağlayarak 937,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bölge ihracatında en yüksek değerleri Irak, Suriye ve Lübnan pazarlarında elde ettiklerini kaydeden AHBİB Başkanı Veysel Memiş, ihracat hacminde en güçlü artışları Malta, Afganistan ve Vietnam’da yakaladıklarını belirtti. AHBİB olarak sektörün sorunlarına çözüm getirmek adına yürüttükleri çalışmalar kapsamında sevindirici sonuçlar alındığını vurgulayan Başkan Veysel Memiş, dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların 7 Temmuz’dan itibaren kaldırıldığını dile getirerek bu karardan dolayı Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye teşekkür etti.Uzak diyarlarda ihracat artış rekorlarımızı sürekli tazeliyoruzTürkiye’nin 2022 yılının Ocak-Haziran ayları arasındaki 5,44 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatına AHBİB olarak yüzde 17,2 oranında destek verdiklerini ifade eden Başkan Veysel Memiş, “Haziran ayında yüzde 44 artışla 165,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamla birlikte yılın ilk yarısındaki ihracatımız 937,9 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde geleneksel pazarımız olan Orta Doğu ülkelerinde etkinliğimizi daha da artırırken alternatif pazar arayışında elde ettiğimiz başarılı sonuçlar uzak diyarlara ilişkin raporlarımıza yansımaya devam etti. Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde yüzde 131 artış ve 248,6 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 7 azalış ve 77,3 milyon dolar değer ile Suriye ve yüzde 106 artış ve 34,2 milyon dolar değer ile Lübnan ilk üç sırayı oluşturdu. İhracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelere baktığımızda yüzde 3 bin 624 artış ve 1,7 milyon dolar değer ile Malta birinci, yüzde 2 bin 295 artış ve 29 milyon dolar değer ile Afganistan ikinci, yüzde 651 artış ve 1,6 milyon dolar değer ile Vietnam üçüncü sırada yer aldı. Bunların yanı sıra Tunus, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Nijerya, Polonya, Kamerun, İran, Hindistan, Gana, Suudi Arabistan, Togo ve Kolombiya ihracat hacminde anlamlı artışlara imza attığımız diğer ülkeler oldu.” dedi.

Kırmızı mercimek en fazla ihraç edilen ürünlerde liderliğini sürdürüyorBölge ihracatını ürün gruplarına göre de değerlendiren AHBİB Başkanı Veysel Memiş, yılın ilk yarısında 1 milyon 29 bin ton ürüne küresel pazarlarda değer kazandırdıklarını, en yüksek ihracat değerlerine bakliyat, pastacılık ürünleri ve bitkisel yağlarda ulaştıklarını söyledi. Başkan Veysel Memiş, “2022 yılı Ocak-Haziran döneminde en fazla ihraç ettiğimiz ürün grubu listesinde yüzde 75 artış ve 270 milyon dolar değer ile bakliyat çeşitleri birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 16 artış ve 187,6 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri ikinci sırada, yüzde 48 artış ve 121,2 milyon dolar değer ile bitkisel yağlar üçüncü sırada takip etti. Yılın ilk yarısında tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettiğimiz ürün ise kırmızı mercimek oldu. Söz konusu dönemde yüzde 129 artışla 165,2 milyon dolar değere ulaştığımız kırmızı mercimek, bölge ihracatımızın yüzde 18’ini oluşturdu.”AHBİB Başkanı Veysel Memiş, son 12 aylık bölge ihracatının bir önceki döneme göre yüzde 40 artışla 1,86 milyar dolar düzeyine ulaştığını bildirdi.

 Dökme zeytinyağı ihracatında kısıtlamalar kaldırıldıSektörün son iki yıldır gündeminde bulunan dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik taleplerinin Tarım ve Orman Bakanlığı katında karşılık bulduğunu vurgulayan Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Geçen Mayıs ayında Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci başta olmak üzere Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve TMO Genel Müdürlüğünü ziyaret ederek sektörümüzün taleplerini ve sorunlarını iletmiştik. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı Mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaya 7 Temmuz itibarıyla son verdi. 2021-2022 sezonuna 48 bin ton stok ve 235 bin tonluk tahmini rekolteyle giren zeytinyağı sektörümüz, ülkemizin 150 bin ton civarındaki zeytinyağı tüketimini karşılarken 130-140 bin ton zeytinyağı ihraç edebilecek hacme sahip. Hem iç tüketim hem de ihracat için ürün arzında bir sıkıntı yaşanması söz konusu değil. Bu çerçevede kısıtlamanın kaldırılması hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız için son derece olumlu bir karar oldu.  Bu yıl bereketli bir yıl oluyor. Ürün rekoltelerimiz oldukça iyi. Yüksek rekolte beklediğimiz tüm ürün gruplarında bu tür yasaklamaların kaldırılmasını bekliyor, zeytinyağı sektörümüzün önünü açan Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci başta olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.