ADANA’NIN MEŞHUR PAMUK KOLONYASI

ADANA’NIN MEŞHUR PAMUK KOLONYASI
Yayınlama: 18.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da Büyük Saat yakınlarında babasından devir aldığı kolonya dükkanı ile Ayhan Kavas gelen müşterileri farklı kokular ile karşılamaya devam ediyor.

Kavas, “Eskiden Adana’da 20 tane kolanyacı vardı şu an ise 4 kişi kaldık. Eskiden dükkânda sattığımız ürünleri kendimiz üretirdik. Teknoloji geliştikçe kolonya da fabrikasyon olmaya başladı.  Gelen müşterilerimiz Adana’ya gelince ben bu yöreye ait ürün almak istiyoruz diyorlar. Umarım bizden sonra da bu işleri devam ettirecek birisi olur” dedi.

“TEKNOLOJİ GELİŞİNCE ÜRETİLEN KOKU ÇEŞİT DE ARTTI

Gençlerin klasik kokuları bırakarak farklı kokulara yöneldiğini belirten Kavas, “Şimdiki nesil kolonya ile pandemi zamanı tanıştı.  Çünkü denize düşen yılana sarılır hesabı. İnsanlar pandemi bitince kolonya ile işleri bitti. Ne zaman bir patlak verirse o zaman bizim satışlarımız muazzam oluyor. Gençler şu anda değişik kokulara merak sardı. Şimdi klasik zambak, limon, tütün eskiden kullanılırdı. Şu an dükkâna gelen genç müşteriler portakal, pamuk gibi değişik kokular istiyorlar. Erkekler daha çok parfüm gibi kokular isterken kadın müşterilerimiz çiçek kokusu istiyorlar. Şu anda sektörde teknoloji gelişince üretilen koku çeşit de arttı” ifadelerini kullandı.

“HER YÖRENİN KENDİNE AİT BİR KOLONYASI VAR”

Kavas her yörenin farklı kokusu olduğuna değindi; “Eskiden babam pamuk kolonyası yapardı. Alkol, esans, suyu karıştırınca normal şartlarda kolonya yaparsın. Lavabolularda kimyagerler pamuğu bir şekilde alarak kokusunu çoğaltarak bizlere hazır hale sunuyor.  Her yörenin kendine ait bir kolonyası var. Malatya’nın kayısı kolonyası, Gaziantep’ de fıstık kolonyası, Halfeti’nin karagül kolonyası var, Balıkesir’in zambak kolonyası meşhurdur.  Adana’da ise portakal ve pamuk meşhurdur. Portakal sadece Adana’ya has değildir Antalya’ya kadar uzanır. Fakat pamuk sadece Adana’ya hastır.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.