Adanalı 20 firma ilk 1000’de

Adanalı 20 firma ilk 1000’de
Yayınlama: 16.06.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2021 araştırmasının sonuçları açıklandı. Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’dan Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde 20 firmanın yer aldığını belirterek, “2020 yılında 18 firma ile temsil edilen Adana’nın bu yıl 20 firma TİM ilk 1000 listesine girme başarısı gösterdi. TİM ilk 1000 Listesine giren ülkemizin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkı sunan herkese teşekkür ederim. Önümüzdeki dönemde Adana’dan daha çok firmanın listede yer almasını temenni ediyorum” dedi.

TİM tarafından gerçekleştirilen araştırma, ihracatın en büyük kuruluşlarının yıllık performanslarının gözlemlenmesine ve birçok detaylı analiz yapılmasına olanak sağlıyor. Araştırmaya göre, 2021’deki toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 32,8 artış kaydederek 225 milyar 220 milyon dolar oldu.

İlk 1000’de yer alan şirketlerin 2021’deki toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 33,2 artarak 123,3 milyar dolara ulaştı. Bu şirketlerin toplam ihracattan aldıkları pay yüzde 54,7, bir milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısı da 15 oldu.

Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2021 araştırmasına göre Adana’dan 20 firmanın yer almasının bölgemizin gelişim ivmesini gösterdiğini belirten Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana’da 2021 yılında ihracatımız ülke ortalamasının üzerinde performans sergileyerek en son 2018’de ulaştığı en yüksek yıllık ihracat seviyesini 2021 yılında da aşarak 2 milyar 492 milyon dolar ile tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Bu ilimiz için tarihi bir rekordur. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. 2022 yılındaki ihracat hedefimiz 3,5 milyar dolardır. Sanayiciler olarak, yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışı önceliklerimizdir.” dedi.

Adana’nın önümüzdeki dönemde büyük bir değişime ev sahipliği yapacağını belirten Kıvanç, “Beş yıl sonra Adana’mıza gelenler Adana’yı tanıyamayacaklar. Bunu samimiyetle ve inanarak söylüyorum. Adana, Marmara üretim havzasından sonra Türkiye’nin ikinci büyük üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Adana’mız, Akdeniz’in en büyük konteyner limanlarından biri olan Mersin’e yakınlığı, yeni yapılan bölgesel hava alanı

ve tamamlanacak olan demiryolu hatları ile lojistik olarak bölgenin merkezi durumundadır. Bölgemiz demir-çelik, kimya, plastik, metal-makina, tekstil, gıda ve tarım üretimi konularında önemli bir üretim merkezidir. Zengin sosyokültürel yapısı, uygun iklimi, çok iyi üniversiteleri, turistik altyapısı ile dışarıdan gelecek yatırımcı ve çalışanlar için bir çekim merkezidir” dedi.

Zorlu süreci temkinli ve cesur hareket ederek iyi yönetme başarısı gösteren firmaları tebrik eden Kıvanç, “Adana’mızı ihracatın şampiyonları arasına taşıyan firmalarımızı kutluyor ve bize bu gururu yaşattıkları için tüm firma yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Gelecekte çok daha fazla Adana’lı sanayi firmasının, Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Listesinde yer bulmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.