ADANA’DA MEME KANSERİ VE RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK PANELİ DÜZENLENDİ

ADANA’DA MEME KANSERİ VE RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK PANELİ DÜZENLENDİ
Yayınlama: 23.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Adana’da 15-31  Ekim  Meme Kanseri Farkındalık haftası neticesiyle Sağlık Müdürlüğü, Seyhan Belediyesi ve Soroptimist Kulübü işbirliğiyle Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri paneli düzenlendi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde kadınlar arasında en sık görülen meme kanseri ve rahim ağzı kanser türlerinin taranmasını erken saptanmasını ve önlenmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen panele, Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Soroptimist kulübü Başkanı Doçent Dr. Gülen Attila, Moderatör  Prof. Dr. Merih Soylu,  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Panelde, Soroptimist Kulüp Başkanı Doçent Dr. Gülen Attila, panelin amacına yönelik açılış konuşması yaptı. Başkan Attila , ” Sizlere kısaca Soroptimist kulübünün amacını ve soroptimist kelimesinin anlamını açıklamak istiyorum. Soroptimist kelimesi ilk duyduğunuzda kulağa değişik gelebilir. latince kökenli bir kelimedir. İyiyi güzeli arayan kadınlar anlamına geliyor. Biz Türkiye’de 75 yıldır, soroptimist federasyonu altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışma alanlarımızın başında, kadınların yaşamını iyileştirmek amacıyla, ekonomik olarak onları refah görmek kendi kadın hakları hakkında bilgilendirmek ayrıca, kız çocukları ve kadınlarımızın eğitim konusunda desteklemeye yönelik çalışmalarız var. Sağlık konusunda ise bugünde bir arada olduğumuz gibi amacımız kadınlarımızı bilgilendirmek ve kendi sağlıkları önemi konusuna dikkat çekmekti” dedi.

“ŞÜPHECİ OLUN, ŞÜPHECİ DAVRANIN”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu, Meme Kanseri üzerine erken tanı hayat kurtarır adlı panel sunumunda, katılan konuklara erken tanının önemini, hastalığın belirtilerini, kişilerin kendilerini muayene etmesinin bilgilerini şu cümleleriyle aktardı :”  Meme kanserinde belirtiler olarak en sık belirtisi memede ele gelen kitledir. Meme başına çökme, kanlı akıntı ya da pullanma, meme derisinde ortaya çıkan çıkan kızarıklık veya portakal kabuğuna benzeyen görünüm, meme kanserinin diğer belirtileri olabilir. Birçok hastada meme kanseri belirti vermez ve görüntülemelerde olarak da saptanabilmektedir. Bu şekilde meme kanseri tanısı konan hastaların, erken bir aşamada yakalanma ihtimalleri daha yüksektir. Erken tanılı meme kanserinde başarı çok yüksektir. Meme kanseri riskinin azaltılabileceği durumlarda mevcuttur. Düzenli bir hayat, 30 yaş altı çocuk doğurmak, emzirmek hormandan uzak durmak, kanser riski yüksek kişilerde, her iki memeyi koruyucu olarak almak meme kanseri olma riskini azaltabilmektedir. Kendi doktorunuz olmalısınız. 20-40 yaş aralarındaysanız her ay kendinizi muayene etmelisiniz, 3 yılda bir doktor muayenesi ve 3 yılda 1 ultrason çektirmelisiniz. 40 yaş ve üzeriyseniz, her ay kendinizi muayene etmeli, her yıl doktora muayene olmalı ve her yıl mamografi artı ultrason görüntüleri çektirmelisiniz” dedi. Erken tanı hayat kurtarır diyerek cümlelerini noktaladı.

“HPV ENFEKSİYONU  OLMADAN  RAHİM AĞZI KANSERİ OLMAZ”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Rahim Ağzı Kanserinin oluşum nedeni, oluşum belirtileri, tedavisi, HPV enfeksiyonu ve aşısı hakkında bilgilerini panelde  sunumuyla birlikte katılan konuklara şu cümlelerle aktardı: ” Eğer cinsel ilişki sonrası kanamanız oluyorsa ya da et suyu kıvamında akıntınız varsa mutlaka araştırmasını yaptırın. Kanser özellikle erken yaşta ilişkiye girmeye başlayan kadınların yüzde 80’ninde kendini gösteriyor. Bunun nedeni cinsel ilişki döneminde de rahim ağzının gelişmeye devam etmesi. Hiç doğum yapmayan kadınlar rahim içi ve yumurtalık kanseri riski taşırken, çok doğum yapan kadınlar rahim ağzı kanseri riskini taşıyorlar. Sizlere çok önemli bir şey söylemeliyim ki HPV enfeksiyonu olmadan rahim ağzı kanseri olmaz. Bu virüs cinsel yolla bulaşmaktadır. Ne yazık ki çoğu insanlar ülkemizde aşıyı kabul etmek istemiyor, ama bence bu aşı kadınlar için çok önemli. Virüsün önüne geçmek için tek eşlilik, prezervatif kullanımı gibi önlemler yetersiz kalıyor. En doğrusu aşının yaptırılmasıdır.  Yurt dışında 10 bin rahibe üzerinde yapılan araştırma sonucunda sadece bir kadında kansere rastlanmış. Bu kişi de, sonradan tövbe ederek rahibe olan bir kadın. Normal koşullarda ise 80 yaşına kadar yaşayan her 5 kadından biri kanser oluyor ya da erken tanıyla olmadan kurtulabiliyor. Bu örnek cinsel ilişki ile kanser riskinin bağlantılı olduğunu gösteriyor. HPV enfeksiyonunda sonuç olarak 45 yaşa kadar kadın ve erkeklerin %80’inden fazlası HPV ile enfekte olurlar. HPV farkındalığı için halk ve profesyonellerin eğitimi önemlidir.”

Panel sonunda Adana Seyhan Belediyesi Başkanı Akif Kemal Akay, Panel Moderatörü Prof.Dr. Merih Soylu’ya, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu’na ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Altıntaş’a plaket takdim etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.