Adana’da kuyumcular emanet ve kar vadiyle vatandaşlardan topladığı altınları alıp kayıplara karışmaya başladı

Adana’da kuyumcular emanet ve kar vadiyle vatandaşlardan topladığı altınları alıp kayıplara karışmaya başladı
Yayınlama: 27.07.2023
Düzenleme: 27.07.2023 11:21
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Melisa Karmış – Son zamanlarda ülke genelinde artan hırsızlık vakaları yüzünden birçok vatandaş biriktikleri altınlarını evlerinde saklamaya korkuttuğu için kuyumculara emanet vermeye başladı. Bazı kuyumcular ise bunu fırsat bilerek topladıkları altınlarla kaçarak birçok vatandaşı mağdur etti. En son örneği Adana’da yaşandı, bir kuyumcu 700 milyon TL değerinde altın alarak kayıplara karışmıştı.

Geçtiğimiz yıllara göre ülke genelinde hırsızlık vakalarında ciddi bir artış görülmekte. Vatandaşlar ise birikim yaptığı altınları evlerinde saklamaya korkar hale geldi. Bu sebeple soluğu kuyumcularda almaya başladı. Bazı kuyumcular direk emanet olarak alırken altınları bazıları kar vadiyle almaya başladı.

Kar vadiyle ya da emanet olarak altınları alan kuyumcuların bazıları adete vurgun yaparak ortadan kayboluyor. Vatandaşların kendilerine güvenip verdiği altınları çalıp sırra kadem basmaya başladı. Bu vakanın en son örneği Adana’da görüldü.

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı 19 Mayıs Mahallesi’nde bir kuyumcu vatandaşlarda emanet aldığı 700 milyon TL değerindeki altınları alarak kayıplara karıştı. Vatandaşlar ise mağduriyetlerini giderilmesini istedi.

“Güveni kötüye kullanma suçu oluşuyor, kuyumcu altınları alarak kaçmayı planlarsa nitelikli dolandırıcılığa giriyor”

Adana Barosuna kayıtlı Avukat Yusuf Tevfik Donma, kuyumcuların kendilerine emanet verilen altınları alıp kaçmasında önce “Güveni kötüye kullanma” suçunun oluştuğu daha sonra da kuyumcunun planlayıp altınları kaçtığı takdirde “Nitelikli Dolandırıcılık” suçunun oluştuğunu belirtti.

Avukat Tevfik Donma Toros’a yaptığı açıklamada, ”Bir kişinin kendisine ait olan altınları, kuyumcu olan kişiye kar etmek amacıyla veya muhafaza ettirmek amacıyla teslim etmesi sonucunda, kendisine teslim amacı dışında işlemlerle bulunan veya bu teslim olgusunu inkar eden kişinin Ceza hukuku açısından sorumluluğu Türk Ceza Kanunu’nun 155. Maddesinde düzenlenen Güveni kötüye kullanma suçunu oluşturacaktır. Kişinin 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası sorumluluğu gündeme gelecektir. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 2021/37815 Esas, 2021/9937 Karar, 09.11.2021 Tarih sayılı kararına konu olan bir olayda; ”Kuyumcu olan sanığın kendisine emaneten muhafaza etmesi için katılan tarafından teslim edilen altınları mal edindiği iddia olunan olayda, taraflar arasında hizmet ilişkisinin bulunmadığı ve sübut halinde TCK’nın 155/1 maddesinde düzenlenen güveni kötüye kullanma suçunun oluşacağı dikkate alındığında;” şeklinde görüş bildirmiştir.

Son olarak Avukat Donma,”Olayda, sanık olan kuyumcunun, mağdurlardan altınlarını almadan önce, kendisine teslim edilecek altınları alarak kaçmayı planlaması halinde ise Nitelikli Dolandırıcılık suçundan cezai sorumluluk gündeme gelecektir” sözlerine yer verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.