Yerel medyaya ‘DAĞITIM’ şoku

Yerel medyaya ‘DAĞITIM’ şoku
Yayınlama: 19.12.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir; Turkuaz Dağıtım tarafından yeni yılla birlikte uygulamaya konulacak olan dağıtım ücretlerine tepki gösterdi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde yapılan ve yerel gazete sahiplerinin de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Esendemir;

“Son yıllarda giderek ekonomik krize sürüklenen yerel gazeteler yaşadığı sıkıntıları atlatamadan; 2024’e dağıtım ŞOK’u ile girecek.

Personel girdilerinin yanı sıra ilan-reklam pastasından aldığı pay her geçen gün azalan, yaşam kaynakları giderek kısıtlanan yerel gazeteler, adeta kepenk kapatma noktasına gerilemiş durumda. Bunlar yetmezmiş gibi; bir darbe de Turkuaz Medya Dağıtım AŞ’den geldi.

Dağıtım sektöründe tek ve tekel olmanın avantajını kullanmak isteyen Turkuaz Medya Dağıtım AŞ; bu tavrıyla yerel basın üzerinde baskı kurmuş olacak.

Medyada dağıtım tekelini elinde bulunduran Turkuaz Dağıtım; Hükümetin enflasyon politikasını da sabote edercesine dağıtım ücretlerini aylık 2 Bin TL’den 10 Bin TL’ye çıkartıyor. Bu ücrete ilave olarak 3 Bin 500 Tl Aracı Dağıtım + KDV ile birlikte dağıtım ücreti 15 Bin TL’ye ulaşıyor. Başka şehirlerde bu rakamlar tirajı göre çok daha yüksek oranlara ulaşıyor.

Ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda bu ücretlerin ödenme ihtimali yoktur. Turkuaz Dağıtım acilen bu rakamları gözden geçirerek değiştirmelidir. Turkuaz’ın bu uygulaması hukuki ve ahlaki olmadığı gibi aynı zamanda da basın etiğine uymamaktadır.

Yerel basının kepenk kapatması ve dolayısıyla da halkın sesinin kısılması anlamına gelecek bu kararın gözden geçirilerek makul seviyelere çekilmesi gerekir.

Ayrıca; yaygın ve yerel gazetelerin dağıtımlarının sekteye uğramaması için acilen alternatif dağıtım modelleri geliştirilmelidir” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.