“Yatay yapılaşma için alanımız yok” 

“Yatay yapılaşma için alanımız yok” 
Yayınlama: 27.03.2023
A+
A-

 

 

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Radyo Toros ve Toros TV’de yayınlanan Yerel Gündem Programı’nın konuğu oldu.Kentsel dönüşümün Seyhan’da acil olarak uygulanması gerektiğini belirten Başkan Akay önemli bir soruna da dikkat çekti

 

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Radyo Toros ve Toros TV’de yayınlanan gazetemiz genel koordinatörü İnci Yılmaztürk’ün hazırlayıp sunduğu Yılmaztürk’le Yerel Gündem Programı’na katıldı. Yılmaztürk’ün sorularını yanıtlayan Başkan Akay, Ramazan Ayı’nın hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Umarım Ramazan Ayı hayırlarıyla birlikte acılarımızı daha da hafifletecek bir ay olur.”dedi.

SEYHAN’IN KONUMU BİZİ CİDDİ OLARAK DÜŞÜNDÜRÜYOR 

İnci Yılmaztürk’ün, “Seyhan, olası bir depreme hazır mı?” sorusuna yanıt veren Başkan Akay, “Seyhan, konumu itibarıyla depreme daha çok maruz kalabilecek bir ilçe. Alüvyonlu topraklar üzerinde olması ve altından geçen fay hattı itibariyle Seyhan’ın konumu gerçekten bizi ciddi olarak düşündürüyor. Son depremde, depremin şekli, depremin mesafesi, derinlik kısmını düşününce bunun neden Çukurova’da etkili olduğunu görüyoruz. Belki farklı bir deprem şekli ile karşılaşmış olsaydık, Seyhan daha fazla hasar alabilirdi. Çünkü Seyhan, alüvyonlu topraklar üzerine kurulmuş ve dere yataklarının bulunduğu bir alanı teşkil ediyor. Son zamanlarda taban suyunun yükselmesi de, belli ölçüde korozyona neden oldu. Yapıların büyük bir bölümü 1998 depremi öncesi yapılan yapılar. Geçmişe ait yapım konusunda da ciddi sıkıntılar var. Çok fazla sayıda geçmişten bu yana gelen kaçak yapılar var. Sonuç olarak yapılan çalışmalar neticesinde Çukurova’da etkilenen binaların sayısından fazla yapının Seyhan’da olduğu gözlendi. Hasar tespit çalışmalarına teknik elemanlardan dolayı bir süre ara verildi. Ama hasar tespit çalışmalarına devam edilecek ve ardından daha önceki tespitlerde belirlenen kararlar da yeniden gözden geçirilecek. Bu aşamadan sonra bu binalar devletin vereceği kararlar doğrultusunda yıkılacak mı güçlendirilecek mi bunun kararı verilecek” dedi.

SEYHAN’DA SIKIŞIK BİR YAPI VAR 

Kentsel dönüşümün Seyhan’da artık acil bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çeken Yılmaztürk’ün sorusunu yanıtlayan Başkan Akay, “Kentsel dönüşümün Seyhan’da acil bir şekilde uygulanması gerekiyor ama, o kadar sıkışık bir yapımız var ki, bu işi ya devlet üstlenecek ya da devletle birlikte belediyelerimiz çözecek. Ya da müteahhitlerle anlaşılarak belli ölçüde kentsel dönüşüm sağlanacak. Mevcut koşullar nedeni ile şu anda yüksek yapıların Seyhan’da yapılması gerekiyor, bu da bu dönemde oldukça ciddi riskli görünüyor. Yatay binalar yapmak için de alanımız yok. Seyhan Belediyesi’nin etrafının tamamı tarım alanları ile dolu. Tarım alanlarına da binaların yapılması geleceğimiz açısından yanlış bir uygulama olur. Dünya nüfusunun artış oranına göre tarım artık oldukça önemli bir hale geldi. Bu nedenle tarım alanlarını azaltma diye bir şansımız yok. Kentsel dönüşümün yapılabilmesi için ciddi bir bütünsel plana ihtiyaç var. Bu da ancak devletimiz kanalıyla ya da belediyelerle birlikte yapılacak bir çalışma ile mümkün olabilir. Var olan nüfusu belki Seyhan’dan taşımamız gerekecek. Devlet ve vatandaş iş birliği ile kentsel dönüşüme gidilebilir. Yaşadığımız deprem gösterdi ki vatandaşlarımız daha küçük evlerde oturabilir. Ama yaşanabilir ve sağlam konutlar ortaya çıkar.” diye konuştu.

DEPREM KUŞAĞINDA OLDUĞUMUZ UNUTULMAMALI 

Adana ve Türkiye ‘de bilinmeyen asıl tehlikenin deprem kuşağında olduğumuzun unutulduğu gerçeğine dikkat çeken Başkan Akay, “Birileri çıkıyor Adana’da deprem olacağını söylüyor. Ardından vatandaşların hepsi sokağa dökülüyor. Hala dışarıda kalan insanlarımız var. Evleri hasarlı veya hasarsız fark etmiyor. Depremin ne zaman olacağını hiç kimse bilemez. Ama deprem kuşağında da olduğumuzu unutmamak gerekiyor. Artçı depremlerin olması da gayet normal. Toplanma alanları konusunda da vatandaşlarımız daha da bilinçlenmeli. Daha önce biz bazı çalışmalar yapmıştık. Belediyemizin hemen yan tarafındaki boş alanı ve Atilla Altıkat Köprüsü’nün altındaki depo şeklinde kullandığımız alanı hazırlamıştık. 25 kişilik bir ekibi, arama kurtarma ekibi olarak eğitime göndermiştik. Bu ekibimiz de AFAD tarafından eğitildi ve depremden sonra büyük bir görev üstlendiler. Yürüyen bir aracı deprem anında ya da olası bir afet anında ihtiyaç olur diye jeneratör ve internet ağı gibi malzemelerle hazırladık. Yaptığımız üretimlerde de ileride gerekli olur mu düşüncesiyle çalışmalar gerçekleştirdik.” dedi.

YAPTIĞIMIZ ÜRETİMLERLE AFETLERE HAZIRLIKLIYDIK 

Depremden önce yapılan çalışmaların depremden sonra büyük bir hizmet verdiğini belirten Başkan Akay, “Kurduğumuz mutfak ve aşevleri sayesinde günlük 30 bin yemek ve kahvaltıyı 3 öğün olacak şekilde vatandaşlarımıza sunduk. Dikim evlerimizde çocuklarımız için ürettiğimiz kıyafetleri, montları depremzede ailelerimize ulaştırdık. Battaniye ve çadır dikimi gerçekleştirdik. Deprem bölgesinde en çok ihtiyaç olan hijyenik kadın pedi, erkek ve kadın iç çamaşırı üretimini de gerçekleştirerek depremzede kardeşlerimize gönderdik. Barınma ihtiyacı olan ailelere yardımcı olduk. Seyhan Belediyesi olarak biz yaptığımız üretimlerle tüm afetlere felaketlere hazırlıklıydık. Dikimhanemiz, aş evimiz, kompost üretim tesisimizle yaptığımız üretimler deprem anında büyük bir ihtiyacı giderdi. Devletimiz de bu konuda ciddi ciddi üretime yönelmeli.” dedi.

HABER :İNCİ YILMAZTÜRK

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.