Uzman yardımı almadan diyet yapmayın!

Uzman yardımı almadan diyet yapmayın!
Yayınlama: 25.07.2023
Düzenleme: 25.07.2023 08:31
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – HiDoctor Diyetistenlerinden Cansu Bilioğlu, karaciğer yetmezliği başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiren kontrolsüz diyetlerin ilk dönemlerde hızlı kilo vermeyi sağlasa da büyük problemlerin kapısını araladığını söylüyor. Profesyonel destek almadan diyet yapmanın zararlarına değinen Bilioğlu, bilinçsiz diyet uygulamalarının ardından zaman içerisinde ortaya çıkan aşırı sinirlilik hali, göz altı morlukları, cilt ışıltısının kaybolması gibi durumların daha ciddi sağlık sorunlarının sinyalleri olduğunun altını çiziyor.  Bağlantı

Yapılan araştırmalar, diyet yapanların yarısının uzman önerilerini dikkate alırken, bir diğer yarısının ise internette yaygın olarak paylaşılan diyet programlarına yöneldiğini gösteriyor. Bu programlar ilk başta hızlı kilo vermenizi sağlasa da bir süre sonra daha büyük problemlerin kapısını aralıyor. HiDoctor Diyetistenlerinden Cansu Bilioğlu, son dönemde sıkça gündeme taşınan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan bilinçsiz diyet uygulamaları ile ilgili: ‘’Tartıda günlük olarak kilo kaybını görmeniz sizi mutlu edebilir ancak burada kaybettiğiniz şey size zarar veren yağ dokuları değildir. Vücudunuzu ayakta tutan ve enerjik olmanızı sağlayan kas dokularıdır. Kişi, ilk başta bunu fark edemeyebilir ve hızlı diyetin bir sonucu olarak görebilir. Fakat zaman içerisinde ortaya çıkan aşırı sinirlilik hali, göz altı morlukları, cilt ışıltısının kaybolması gibi durumlar daha ciddi sağlık sorunlarının sinyalleri olacaktır’’ dedi.

Bütün bu problemlerin gözle görülebilir ve çevredeki insanlar yardımıyla fark edilebidiğine dikkat çeken Bilioğlu, bilinçsiz diyet uygulamalarının ortaya çıkarabileceği sorunları şöyle sıraladı:

  • Dengesiz beslenmeye yol açar: Uzman diyetisyenler vücudun yüksek performansta kalabilmesi için tutarlı bir besin listesi hazırlar. Ana besin gruplarını kesmez çünkü bunun hayati önem taşıdığının farkındadır. Hazırlanan liste kişinin ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Fakat rastgele yapılan bilinçsiz diyetlerde bu besin dengesine rastlanmaz. Bu da vücut performansını olumsuz yönde etkiler.
  • Psikolojik sorunlara neden olur: Yiyeceklerin psikolojik etkileri birçok bilim insanı tarafından araştırılmış ve bu konuda onlarca makale yazılmıştır. Örneğin, bağırsaklar ve psikolojinin eş zamanlı olarak hareket ettiği ispatlanmış bir gelişmedir. Bazı gıdaların eksik ya da fazla tüketilmesi kişide stres, gerginlik, endişe hormonlarının artışına neden olur. Bu da psikolojik bazı problemlerin önünü açar.
  •  Sosyal hayat kısıtlanır: Rastgele yapılan diyetlerin birçoğu katıdır. Kişi, bu diyete uymakta zorlanacağını düşünerek kendini sosyal hayattan izole eder. Örneğin, arkadaşlarınızla önceden planladığınız akşam yemeğini iptal edersiniz çünkü yasaklanan yiyecekleri tüketme endişesi taşırsınız.
  • Geçici önerilere alışkanlık kazandırır: Bir hafta boyunca kesintisiz olarak aynı şeyi yapabilirsiniz. Az tüketmek gelecek haftalar için motive edici olabilir. Ancak, sağlıklı beslenmek devam eden olumlu etkiyle gerçekleşir.
  • Enerji kaybına neden olur: Yetersiz olan herhangi bir diyet sağlıklı beslenmek demek değildir. Sağlıklı beslenmek, günlük aktivitelerinizi rahatça yapabileceğiniz şekilde beslenme anlamını taşır. Bu yüzden de bilinçsizce yapılan diyetler enerji kaybına dolayısıyla da kişinin işlevselliğine olumsuz etkide bulunur.

BağlantıYanlış Diyet Programları Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

‘’Yanlış diyetlerle hemen fazlalıksız vücuda sahip olmaktansa sağlıklı bir vücuda adım adım yaklaşmak daha önemlidir’’ diyen HiDoctor Uzman Diyetisyeni Cansu Bilioğlu: ‘’Burada, dikkat edilmesi gereken şey açlık ve diyet kavramıdır. Diyet, gıda kombinleri ile kişiyi daha sağlıklı bir vücuda kavuşturmayı amaçlar. Yanlış diyet ise tamamen açlığa dayalı bir kavramdır. Vücudu bilinçsiz bir şekilde yok etmek ile sağlıklı diyet yapmak farklı şeylerdir. Uzman eşliğinde yapılan diyetle sağlıklı bir şekilde kilo verilirken, yanlış diyet uygulamalarıyla kiloyla birlikte sağlıktan da birer parça kaybedilir. Kesin bir gıda kısıtlamasına girilmesi ve hatta çoğu zaman tamamen tek bir tip beslenme şekli uygulanılması ciddi, geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açacaktır’’ dedi ve yanlış diyet nedeniyle yaşanebilecek sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:

  • Kas kaybı: Hedefiniz sağlıklı kilo vermek değil, hızlı kilo vermek olduğu zaman vücudunuzu bir şok haline sokarsınız. Vücut, kendini korumaya almak için yağ dokusunu saklamaya başlar. Siz kilo verdiğinizi zannederken kaybettiğiniz aslında kaslarınızdır.
  • Adet düzensizlikleri: Diyet esnasında meydana gelen hormonal dengesizlikler adet düzensizliğine yol açabilir.
  • Saç dökülmesi: Yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz içecekler vücudumuzun vitamin değerleri için önemlidir. Bu gıdaların aniden kesilmesi dokuları besleyen vitaminlerin zaman içerisinde yok olmasına neden olur. Saç dökülmesi, bu sonuçların yol açtığı sorunlardan birisidir.
  • Baş ağrısı: Yeterli beslenmemek ya da belirli gıdaların yoğun tüketilmesi migren gibi baş ağrısı problemlerini tetikleyecektir.
  • Baş dönmesi: Açlık, tansiyon değerlerinin oynamasına yol açar. Özellikle düşük seyreden tansiyon baş dönmesiyle sonuçlanacaktır.
  • Ruh hali değişiklikleri: Sürekli aç olmak ruh halinde değişiklik meydana gelmesine neden olur.
  • Safrada ve karaciğerde meydana gelen hasarlar: Vitamin alacağınız gıdaların kesilmesi veya vitamin kaynağı olsa bile tek bir yiyeceğin fazla tüketilmesi safra ve karaciğer değerlerini bozmaktadır.
  • Yavaşlamış metabolizma: Yavaşlayan metabolizmanın ana nedeni yetersiz veya yanlış beslenmedir. Yanlış beslenme ile bağırsaklar beslenemez ve dolayısıyla da bir yavaşlık söz konusu olur. Bu, ileride oluşacak problemlerin ön sinyalidir.
  • Anksiyete ve depresyon: Aç kalan insan kendini gergin hisseder. Zaman içerisinde sosyal hayat azalır ve bu da depresyonla sonuçlanır. Diyete bir kez bile uyulmadığında suçluluk duygusu belirir.
  • Bozulmuş böbrek fonksiyonları: Tüketilen gıdalardan en çok etkilenen organ böbreklerdir. Yanlış beslenme sonucunda böbrek değerlerinde bozulma meydana gelir.
  • Bağışıklık düşüklüğü: Bağışıklığı güçlü tutmanın sırrı sağlıklı beslenmekte saklıdır. Beslenmenizi ihmal ettiğinizde vücudunuzun savunma sistemi zayıflar. Bu da ağır sağlık sorunlarına ve enfeksiyonlara davetiye çıkarır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.