UZM. DR. MENTEŞ:KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNEMLİ

Gazetemiz Toros ve Toros Radyomuzun Genel Koordinatörü İnci Yılmaztürk’ün Toros TV’de hazırlayıp sunduğu ‘Yılmaztürk’le Yerel Gündem’ pragramına canlı yayın konuğu olan Adana Tabip Odası Başkanı...

UZM. DR. MENTEŞ:KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNEMLİ
Yayınlama: 22.12.2022
A+
A-

 

Gazetemiz Toros ve Toros Radyomuzun Genel Koordinatörü İnci Yılmaztürk’ün Toros TV’de hazırlayıp sunduğu ‘Yılmaztürk’le Yerel Gündem’ pragramına canlı yayın konuğu olan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Hem halkımızın hem de devletimizin sağlığı için Koruyucu Sağlık Hizmetleri öncelenmelidir” dedi.

KEŞKE İNSANLAR HASTA OLMASA

Genel Koordinatörümüz İnci Yılmaztürk’ün hazırladığı soruları cevaplayan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin ülke sevdalısı olduğuna vurgu yaparak, “Halkımızın sağlığı ve devletimizin sağlık giderlerinin düşmesi için birinci Koruyucu Sağlık Hizmetlerine önem verilmesi zorunludur. Örneğin ‘Rahim Ağzı Kanseri’ aşısı yaptıran bir insan ömür boyu bu hastalığa yakalanma riski taşımayacaktır. Rahim Ağzı Kanserine yakalanmayan her birey için devletin cebinden tetkik, kemoterapi, ilaç vb. gibi giderler için para çıkmayacaktır. Buna ek olarak sağlıkta birinci basamak olan Aile Sağlığı Merkezleri halkı hasta olmamaları için bilgi verip, eğitirse, luzumu durumunda ikinci basamak sevk ederse yine devletimizin masrafı azalacaktır. Oysa mevcut duruma baktığımızda “Ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar para alırsın” zihniyetiyle sistem yürütülmeye çalışılıyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Keşke insanlar hasta olmasa, insanlar saatlerce sıra beklemese, keşke hastaneler hınca hınç dolmasa. Biz hekimler ülke sevdalısıyız. Bu uğurda her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız.”diye konuştu.

BU SAĞLIK SİSTEMİ İLE YOL YÜRÜYEMİYORUZ

Uzm.Dr.Menteş mevcut sağlık sistemi ile artık yol yürünemeyeceğini belirterek, “Biz Adana Tabip Odası olarak aylardır sağlık alanındaki sorunları görünür hale getirmek ve çözüm önerilerimizi toplumla paylaşabilmek için çeşitli eylemler düzenliyoruz. Eylemlerde bir yandan halkın sağlık hakkını korumak için mücadele ederken aynı zamanda sağlık çalışanlarının çalışma koşullarından kaynaklanan sorunlarını toplumla paylaşıyoruz.

Ülke ve dünya olarak yaşadığımız pandemi süreci, bu sağlık sistemi ile artık yol alınamayacağını göstermiştir. Halkın sağlık gereksinimlerinin karşılanmasının önündeki engeller her geçen gün artarken, sağlık çalışanlarının yaşam koşulları ise katlanılamaz hale gelmektedir. “dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERMELİ

Sağlıkta şiddetin sona ermesi için çözüm yolları sunduklarını ifade eden Uzm.Dr.Menteş, “Sağlık alanında yaşanan şiddet olayların sona ermesini, bu konuda şiddet yanlısı kişilere caydırıcı, ciddi cezalar verilmesini yıllardır talep ettik. Bugüne kadar kaybettiğimiz Göksel Kalaycı, Ersin Aslan, Kamil Furtun, Aynur Dağdemir bu şiddetin son halkası olması dileğimizdir. Ama gün geçmiyor ki hekime veya sağlık çalışanına şiddet haberi gelmesin. Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu biliyoruz. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi. Sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadı. Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir.”diye belirtti.

HEKİM 72 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİYOR

Bir hekimin emeklilik yaşının 72 olduğunu söyleyen  Uzm.Dr.Menteş, “Bilinmesi gereken önemli bir konu alınamayan randevuların, muayene olmak için beklenen sıranın, bulunamayan ilaçların sorumlusu hekim değildir.Ülkemizde sağlık sisteminin sorunları büyüktür. Kamudan istifalar, yurtdışına göçler, şiddet sayıları bu işin böyle gidemeyeceğini göstermektedir. Çalışma ortamlarımızın güvensizliği mesleğimizin ne hale geldiğinin göstergesi olmuştur. Özlük haklarımızın kaybı nedeniyle 9 bin hekim, 850 diş hekimi istifa yolunu seçmiştir. Bu ülkeden her ay yetişmiş 200 hekim başka ülkelere göç ediyor. Yaklaşık 2500 hekim kendi ülkesini ve halkını bırakıp yabancı ülkelere giderek mülteci olarak çalışmayı göze almıştır.Ömrünü bu ülke hekimliğine vermiş büyüklerimiz emekli olamamaktadır. Bir hekim 72 yaşında emekli olabilmekte, çalışırken aldıkları maaşları emekli olunca üçte bire düşmektedir. “dedi.

MASKE TAKMAK ÖNEMLİ

Özellikle kış aylarında maske takmanın önemli olduğuna dikkat çeken Uzm.Dr.Menteş, “Üç yıldır canla, başla pandemi ile mücadele ettik. Pandemide 209’ü hekim olmak üzere 543 sağlık çalışanı kardeşimizi kaybettik. Çok şükür bu ara pandemin etkisi düştü ama Grip virüsü daha etkili bir şekilde karşımıza çıkıyor. Pandemi sürecinde takılan maske, sağlanan hijyen ve izole yaşam grip vakasını en aza düşürmüştü. Benim sizlerin aracılığıyla tüm halkımıza tavsiyem soğuk ve yağışlı günlerin başladığı bu günlerde yine korunma tedbirlerini sürdürmeleridir. Takılacak maske, el yüz temizliği ve izole yaşam kendini yenileyen grip virüsüne karşı en etkili korunma şeklidir. Ben maskemi yanımdan asla eksik etmiyorum. Kalabalık yerlerde mutlaka takıyorum.”diye konuştu. HABER:SENEM ÇALIŞKAN

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.