Tülay Hatimoğulları’ndan Festival-Konser Önergesi

Tülay Hatimoğulları’ndan Festival-Konser Önergesi
Yayınlama: 10.07.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TÜGVA, MÜSİAD, ÖNDER, İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve Anadolu Gençlik Derneği’nin (AGD) de aralarında bulunduğu 26 derneğin imzası ile yayınlanan “Festivaller yasaklansın” bildirisine ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya cevaplandırılması amacıyla soru önergesi verdi.

Hatimoğulları önergesinde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Burhaniye ilçesinde gerçekleştirdiği Aromaterapi Festivali kapsamında 9 Temmuz Pazar akşamı sahne alacak olan Hande Yener konserinin iptal edildiğini, geçtiğimiz yıl İlim Yayma Cemiyeti imzalı bildirinin ardından Zeytinli Rock Festivali’nin iptal edildiğini belirtti.

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu’nun Raporuna göre; 2023 yılının ilk altı ayında çeşitli baskılar sonucu 14 etkinliğin yasaklanıp, iptal edildiğini belirten Tülay Hatimoğulları, vermiş olduğu soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1- Festival/konserler yayınlanan bildiride yazan gerekçeler nedeniyle mi iptal edilmektedir?

2- Değilse bahsi geçen iptal edilme/yasaklamaların gerekçeleri nedir?

3- İmzası bulunan kurumların talimatı ile mi iptaller/yasaklar gerçekleşmektedir?

4- Duyuruları aylar öncesinde yapılan konserlerin/festivallerin düzenlenmesine günler kala iptal edilmesi olağan mıdır?

5- Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından sanatçılara destek olunması gerekiyorken gerekçesiz bir biçimde konser ya da etkinliklere iptal kararları veren; Valilikler, Kaymakamlık ve Belediyeler hakkında idari soruşturmalar başlatılacak mıdır?

6- Her gün yeni konser ve etkinliklerin toplumu ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı söylemlerle iptallerinin gündeme gelmesi konusunda Bakanlığınızca alınacak önlemler olacak mıdır?

7- Yayınlanan benzeri bildirilerin içerikleri alenen ayrıştırıcı ve ötekileştiricidir. Yurttaşların ve sanatçıların bu tutuma maruz bırakılmasının önüne geçmek üzere tarafınızca adım atılacak mıdır?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.