TÜİK’in  aylık enflasyonu binde 4 oldu

TÜİK, hükümetin ‘mayıs ayında ücretsiz doğalgaz’ planıyla aylık enflasyonu yüzde 40’ın altına çekti.

TÜİK’in  aylık enflasyonu binde 4 oldu
Yayınlama: 06.06.2023
A+
A-
TOROS – TÜİK, hükümetin ‘mayıs ayında ücretsiz doğalgaz’ planıyla aylık enflasyonu yüzde 40’ın altına çekti. TÜİK’e göre aylık enflasyon ise binde 4. Uzmanlara göre doğalgaza fatura kesmeyen iktidar, ödemeyi, ücret ve emekli zamlarından çıkaracak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs enflasyonunu binde 4 olarak açıkladı. Doğal gaz fiyatını sıfır olarak sayan TÜİK, yıllık enflasyonu da böylece yüzde 40’ın altına çekti. Baz etkisinden arındırılmış enflasyon ise yüzde 63,72 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, enflasyon mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 ve on iki aylık ortalamalara (baz etkisinden arındırılmış) göre yüzde 63,72 olarak gerçekleşti. Böylelikle enflasyondaki kesintisiz artış 53’üncü aya girdi.

TÜİK, mayıs ayı enflasyon hesaplamasında doğalgaz fiyatını sıfır olarak hesapladığı için ana harcama gruplarında doğalgaz fiyatının yansıdığı konut harcamaları aylık yüzde 13,79 geriledi. Bu hesaba göre TÜİK’in  aylık enflasyonu binde 4 oldu.  Enflasyon madde sepeti için doğalgazın yüzde 2,9 ağırlığı bulunuyor.

TÜİK geçen hafta yaptığı açıklamada, mayıs ayı TÜFE (enflasyon) hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemi uygulanacağını, bu sayede genel endeks üzerinde ‘aşağı yönlü kuvvetli bir etki’ beklendiğini duyurmuştu. Açıklamada ayrıca bir yıl boyunca 25 metreküp doğalgazdan ücret alınmamasının da hesaplamalara yansıtılacağı ifade edilmişti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.