“SON 20 YILDA ATILAN ADIMLARLA TÜRKİYE BÜYÜK BİR GÜCE DÖNÜŞTÜ”

“SON 20 YILDA ATILAN ADIMLARLA TÜRKİYE BÜYÜK BİR GÜCE DÖNÜŞTÜ”
Yayınlama: 28.12.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi “2023 Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2024 Beklentileri” konulu toplantı düzenledi. Adana Anemon Otelde gerçekleştirilen “2023 Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2024 Yılı Beklentileri” konulu toplantıya MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Acı, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kara, çevre illerden gelen MÜSİAD başkanları ve MÜSİAD Adana üyesi iş insanları katıldı.

“2023 Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2024 Beklentileri” konulu toplantıya katılan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Türkiye, son 20 yılda atılan adımlar neticesinde 250 milyar doları geride bırakan ihracatı ve 31 milyonu aşan iş gücü piyasasıyla hem küresel, hem de bölgesel anlamda büyük bir güce dönüşmeyi başarmıştır” diye konuştu.

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi, çalışmaları hakkında sunum yaptı. Derneğin istikrarlı olarak büyüdüğüne dikkat çeken Tekdemir, üye sayısının yeni katılımlarla 200’e yükseldiğini kaydetti.

“2023 Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2024 Beklentileri” konulu toplantıya katılan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Türkiye, son 20 yılda atılan adımlar neticesinde 250 milyar doları geride bırakan ihracatı ve 31 milyonu aşan iş gücü piyasasıyla hem küresel, hem de bölgesel anlamda büyük bir güce dönüşmeyi başarmıştır” diye konuştu.

“2023 Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2024 Beklentileri” konusunda sunum yapan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise, Cumhuriyetin ilânının 100’üncü sene-i devriyesinin idrak edildiği 2023’te, son 20 yılda atılan adımlar neticesinde 905,5 milyar dolarlık millî geliri, 250 milyar doları geride bırakan ihracatı ve istihdamda 31 milyonu aşan iş gücü piyasasıyla Türkiye’nin, hem küresel hem de bölgesel anlamda büyük bir güce dönüşmeyi başardığını kaydetti.

“HER ALANDA İLERLEME KAYDETTİK”

Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna Savaşının sarsıcı küresel etkilerinin gölgesinde geçen 2022 yılında yüzde 5,6’yla G20’nin en çok büyüyen 3’üncü ülkesi olma başarısı gösterdiğini anımsatan Asmalı, “2023 yılına bu motivasyonla giren Türkiye’de, Ocak ayında yıllık bazda ihracatta yüzde 10,3, sanayi üretiminde yüzde 4,5, perakende satışlarda yüzde %33,9, toplam ciroda yüzde 94,0 artış kaydedilmiş, işsizlik oranı ise yüzde 9,7 seviyesine gerilemişti” ifadesini kullandı.

“G20’NİN EN ÇOK BÜYÜYEN İKİNCİ ÜLKESİYİZ”

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem neticesinde tarihinin en büyük felaketiyle karşılaşan Türkiye’de, depremin etkilediği 11 ilde ekonomik anlamda ciddi sıkıntıların yaşandığına değinerek şöyle konuştu, “Deprem sürecinde devlet ve milletimizin millî bir dayanışma ruhu içerisinde ve olağanüstü bir gayretle hareket ederek yaraları sarmasıyla, felaketin yaşandığı illerimizin yeniden imar ve inşasının hızlı bir şekilde başlamasına olanak sağlandı. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen bu depremlere karşın, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,0 büyüyerek büyük bir direnç gösteren Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de bu performansını sürdürmüş ve yüzde 3,9 oranında büyüyerek küresel ekonomi içerisinde pozitif ayrışmayı başarmıştır. Nihayet yılın üçüncü çeyreğinde yüzde5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, bu dönemde de G20’nin en çok büyüyen 2’nci ülkesi olmayı başarmıştır” diye konuştu.

“TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİ ARASINA GİRECEK”

Öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzleştiği ve parasal sıkılaşma sürecinde olduğu bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artmasının takdir edilmesi gereken bir gelişme olduğunu kaydeden MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü, “Nihayetinde fiyat artışları 2024 yılının özellikle ikinci yarısı itibariyle çok daha makul düzeylere gerileyeceği tahmin edilmektedir. Üçüncü çeyrekte hizmetler sektörünün yüzde 4,3, sanayi sektörünün yüzde 5,7, tarım sektörünün yüzde 0,3 ve inşaat sektörünün yüzde 8,1 oranında genişlemesi, topyekün bir büyümeye işaret etmiştir. Yüzde 5,9’luk büyüme performansı, yılın sonuna yaklaştığımız şu günlerde, 2024 yılı için de çok büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır. İhracat bayrağını 200’den fazla ülkeye ulaştıran, ekonomiden altyapı ve şehirleşmeye, eğitimden sağlığa kadar birçok sahada oldukça büyük atılım yapan Türkiye’mizin, bu başarısını önümüzde dönemde de sürdürerek ve Cumhuriyetin 2’nci Yüzyılında orta gelir tuzağını aşarak, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine olan inancımız tamdır.”

GENEL BAŞKAN ASMALI, YENİ ÜYELERE ROZET TAKTI

Konuşmaların ardından MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı MÜSİAD Adana Şubesinin yeni üyelerine MÜSİAD rozeti taktı. Asmalı ayrıca toplantının sponsorluğunu üstlenen Ortadoğu Alüminyum Yön. Kur. Başkanı Hikmet Aslan’a katkılarından dolayı MÜSİAD Adana Hatıra Ormanı”na dikilmek üzere 20 adet fidanın sertifikasını takdim etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.