Seyhan ve Ceyhan Nehrindeki kirlilik yeniden TBMM’de

Seyhan ve Ceyhan Nehrindeki kirlilik yeniden TBMM’de
Yayınlama: 21.06.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) -Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinde gözlemlenen aşırı kirliliği  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplandırılması amacıyla soru önergesi verdi.

Hatimoğulları önergesinde; “Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya ve basına Seyhan nehrinin aşırı kirliliğini gözler önüne seren görüntüler yansımıştır. Ekolojistlerin ve uzmanların uyarılarına göre; Seyhan Nehri’ne metal ve plastik geri dönüşüm sanayisinden, Seyhan ve Yüreğir Atık Su Arıtma Tesislerinden ciddi miktarda kirli atık su karışmaktadır. Tarsus Baharlı Köyünde Seyhan Nehri ile karışan ve TD kodlu kanalların birleştiği büyük kanalın halk ve çevre sağlığını tehdit eder boyutta olduğuna dikkat çekmektedirler.”dedi.

Tülay Hatimoğulları önerge metninde, bölgedeki sularla sulanmış meyve ve sebzelerin tüm Türkiye’ye dağıtılmakta olduğunu, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinde kötü renk-koku ve balık ölümleri olduğuna dair çok sayıda şikayet/görüntünün de mevcut olduğunu ifade etti.

Tülay Hatimoğulları, vermiş olduğu soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

  1. Seyhan ve Ceyhan nehirlerindeki kötü renk, koku ve balık ölümlerinin nedenine dair bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonucu nedir? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
  2. Seyhan Nehrine metal ve plastik dönüşüm sanayisinden, Seyhan ve Yüreğir Atık Su Arıtma Tesislerinden ciddi miktarda kirli atık su karıştığı iddiası doğru mudur?
  3. Söz konusu su arıtma tesisleri Bakanlığınız tarafından düzenli olarak denetlenmekte midir? Denetleniyorsa ne sıklıkla denetimler yapılmaktadır?
  4. Tarsus Baharlı Köyünde Seyhan Nehri ile karışan ve TD kodlu kanalların birleştiği büyük kanalın halk ve çevre sağlığını tehdit eder boyutta olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddiaları araştıran çalışmalarınız var mıdır?
  5. Evsel atık suyu arıtma kapasitesine sahip ve mevcut kapasitesi oldukça yetersiz olan Seyhan ve Yüreğir tesislerine devasa tekstil, petrokimya ve plastik endüstrisinin arıtılmamış kirli suları neden dökülmektedir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.