Şevkin: Bir tarih yok ediliyor

Şevkin: Bir tarih yok ediliyor
Yayınlama: 07.10.2022
A+
A-

(HABER MERKEZİ) –TOROS – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, antik arkeolojik tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Çukurova Bölgesi’nin rantçıların, doğa düşmanlarının iştahını kabarttığını vurguladı.

Son bir kaç yıldır Adana’nın bir çok ilçesinde yaşanan orman yangınlarında doğanın tahrip olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, yangından kurtarılan alanların ise, gerek yeraltı gerekse açık maden ocakları yapılmak üzere rantçıların gözünü diktiği alanlar haline geldiğine işaret etti.
Konuyu meclis gündemine taşına, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle 3 ayrı soru önergesi hazırlayan Dr. Şevkin, bu maden ocaklarından bir tanesinin de Adana’nın Tufanbeyli ilçesi Şar Comana Antik Kenti bölgesine yapılmak istendiğine dikkat çekti.

“DOĞA HARİKASI YOK EDİLMESİN!”

Dr. Şevkin, Maden Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projesiyle Tufanbeyli ilçesinin doğal sit alanı ilan edilen, sahip olduğu Hititler ve Roma döneminden kalan birçok eseri açık hava müzesi gibi içinde barındıran, koruyan, bölgenin en güzel köyü yaylası olarak bilinen doğa harikası mahalle Şar Comana Antik Kent sınırları içinde yer alan kutsal ziyaret dağı Gümülek dağında maden için sondaj çalışmaları başladığını, çalışma alanına ulaşabilmek için bile büyük tahribat yapıldığını kaydetti.

Bölgenin “Doğal Sit Alanları Koruma Statüsünün Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edildiğini ve Resmî Gazete’de yayımlandığını dile getiren Dr. Şevkin, “Şar Comana Antik Kentin Özel Çevre Koruma alanının içinden geçerek Seyhan nehri ile birleşen “Göksu Irmağı” kutsal ziyaret dağı Gümülek, sadece o bölgeye ait çok sayıda, saymakla bitmeyecek endemik bitkileri barındırmaktadır. Bu arama ve daha sonra işletme faaliyetleri sırasında büyük zarar görecek olan Şar Mahallesi ve çevresi kurtarılmalıdır. Boksit, altın, krom veya başka maden ocakları, yeraltı işletmeciliği projelerinin doğayı tahrip ettiği bilinmektedir. Çocuklarımıza yeşil bir doğa temiz bir çevre bırakabilmek adına tüm yetkili mecralardan, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın kaygılarının dikkate alınmasını bekliyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.