Sandaletlerinizi çok uzun süre giyerseniz ne olur?

Sandaletlerinizi çok uzun süre giyerseniz ne olur?
Yayınlama: 05.08.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – “Sandaletler daha az sabit ayakkabılar olma eğilimindedir. Ayak hastalıkları uzmanları, onları ilk kez giymeye başladığınızda rahat olabilirler, ancak zamanla düzleşme eğilimi gösterirler, “diye açıklıyor. “Daha düz bir desteğe sahip olmak, tendonların ayakta dururken veya yürürken vücudu stabilize etmesine neden olur , bu da sandaletlerinizi çok uzun süre giyerseniz tendinite yol açabilir. Kemer desteği olmayan düz sandaletler de topuk veya plantar fasiit ağrısına neden olabilir.”

Ayak hastalıkları uzmanlarına  göre giydiğiniz sandaletin türüne göre değişen yan etkiler de yaşayabilirsiniz. Birçok sandalet ince ve oldukça esnektir. Yapılarını kaybetmeye başlarlarsa, ayak üzerinde daha az etki olur” diyor. “Daha çok destekleyici bir sandalet giyiyorsanız ve bu destek bozulursa, ayaklarda ve kemerlerde baskı hissetmeye başlayabilirsiniz.”

Yine uzmanlara  göre, fazla sandalet giymek de kavrama veya çekiş kaybına yol açarak düşme veya kaymaya neden olabilir. Ayak ile temas eden malzemeler de yıpranabilir ve cilt tahrişine (yani kabarcıklara ) neden olabilir. Sandaletin tabanının kalınlığına bağlı olarak delinme/aşınmalara karşı koruma ve destek sağlama özelliğini kaybedebiliyor” diye açıklıyor.

Sandaletlerinizi değiştirme zamanının geldiğini nasıl anlarsınız?

İdeal bir dünyada, ayakkabılarınızın ne zaman eskidiğini söylemek kolay olacaktır. Ama gerçekte, her zaman bu kadar net değil. Neyse ki, yeni bir tekme çiftine kayma zamanının gelip gelmediğini belirlemenin birkaç yolu var.

  • Sandaletin altını inceleyin:  “Topuğun çok inceldiğini veya yırtılmaya başladığını görürseniz sandalet yıpranmıştır. Sandaletin kayışlarının çok daha gevşek veya yırtık olduğunu hissediyorsanız, yıpranmış demektir,” diyor uzmanlar,
  • Ayaklarınızı dinleyin: “ Yürürken ayaklarınızın yorulduğunu ve hatta topuk ağrısını hissetmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni, ayakkabının etrafındaki daha az yapının ayak ile zemin arasında bir katman görevi görmesi olabilir,” diyor uzmanlar. Öte yandan  ayakkabı acımıyorsa “muhtemelen sorun yoktur” diyor.
  • Sahip olabileceğiniz ayak koşullarını göz önünde bulundurun:  “Örneğin, aşırı pronatörler, ayakkabının alt kısmının iç kısmında aşınmaya sahip olma eğiliminde olacaktır, bu genellikle ayakkabılarınızı değiştirme zamanının gelebileceğine dair iyi bir işarettir.” ayak bileği cerrahları diyor. “Diğer belirtiler ağrı ve rahatsızlık (normalden daha erken yorulmanıza neden olur), ayakkabıda tekrarlayan sürtünme alanları ve malzemelerin bozulmasıdır.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.