Salman Rüşdi bıçaklandı, ABD neden koruma vermedi?

Yayınlama: 16.08.2022
A+
A-

 

Hint asıllı İngiliz vatandaşı olan 75 yaşındaki yazar Salman Rüşdi, Amerikada Chautauqua Enstitusunde öğrenciler için vereceği bir konferansta konuşma yapacaktı, kürsüde tanıtıldığı sırada sahneye atlayan bir saldırgan tarafından boğazından ve karnından ağır yaralandı…Adının Hadi Matar olduğu belirtilen saldırgan 24 yaşında ve New Jersey de yaşıyormuş…
Romanlarında çoğu kez Hindistani konu alan yazar, anlatımı mit ve fantaziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarz ile bilinir.
Rüştü, dünyaca ünlü sürrealist post modern romanı ” Şeytan ayetleri ” kitabı 1988 de basılır bakılmaz tutucu Müslümanlar arasında büyük bir öfke doğurdu, kitabin yasaklanması çağrıları yapıldı.Iran lideri Ayetullah Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası çıkarttı.
Ve bu durum kitabı başka bir boyuta, diplomatik krize tasidi…
Dünya çapında çevirmenler ve gösterilerde ölenler dahil, tam 59 kişi bu konuyla ilgili hayatını kaybetti…
Rüşdi de pek çok tutucu Müslüman tarafından kafir ilan edilirken, bazı kesimler tarafından ifade özgürlüğünün temsilcisi oldu….

Çok bilen …çok yanılır ,der bir atasözümüz. Amerika gibi terör konusunda duyarlı bir ülkenin bir çok ölüm tehdidi alan böylesi ünlü bir yazara koruma vermemesi ya da konferans salonunda da bir koruma bulundurmamasini , Uluslararası üne sahip üstelik devamlı ölüm tehditleri alan bir yazarda böylesi bir güvenlik eksikliğini ayipliyorum ve kınıyorum…

Önceleri Ingilterede yaşarken hiç bir olumsuz olayı olmamıştı.Demekki iyi korunuyordu.Amerikaya yerleşmesiyle başına bunlar geldi….

Koca ülkede binlerce koruma varken bir tanesi bile ölüm tehditleri alan ünlü yazarı korumak için verilmemiş.
Haber alma ağlarının ve teknolojileri kadar üstün olduklarini her daim övünerek söyledikleri halde en ufak bir terör saldırısında öylesi ortada kalmak ve önemli bir insanin saldırıya uğraması sırasında film gibi izlemek bu koca ülkeye hiç yakışıyor mu ?

Ayıp ayıp….çok ayıp…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.