Şahin: “6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan sorunlar hala devam ediyor”

6 Şubat 2023’te meydana depremlerin ikinci yıldönümü nedeniyle TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde basın toplantısı düzenlendi.

Şahin: “6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan sorunlar hala devam ediyor”
Yayınlama: 03.02.2025
Düzenleme: 03.02.2025 16:38
A+
A-

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantı Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda basın açıklamasını, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin yaptı.

Toplantıya, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, yönetim kurulu üyeleri Mutlu Mete ve Çetin Ulucan, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Canan Aksu, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emin Pişkin ve Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmuz Alparslan katıldı.

“Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen insanlarımız hala çadır ve konteyner kentlerde yaşam mücadelesi vermeye devam etmektedir”

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin, 11 ili etkileyen deprem için şunları söyledi:

“6 Şubat 2023 de Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Doğu Anadolu fay hattında aynı gün içinde ardı ardına gerçekleşen 3 yıkıcı deprem ve sonrasında neredeyse 1 yıl devam eden artçılar sonucunda 11 şehrimiz depremden etkilendi. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya bu depremlerde en yıkıcı etkiye maruz kaldı. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen insanlarımız hala çadır ve konteyner kentlerde yaşam mücadelesi vermeye devam etmektedir. Deprem bölgesinde sağlık ve eğitim hizmetleri, barınma sorunları devam ederken yüzbinlerce vatandaşımız doğup büyüdüğü şehirlerden göç etmek zorunda kaldı. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinde, denetimsizlik ve hukuka aykırılıkları tüm halkımız derinden acı ve yıkım olarak yaşamıştır. Resmi verilere göre 50 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz, deprem anında yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığı, 200 binden fazla binanın ise ağır hasar aldığı 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 6 Şubat 2023 Depremlerinin ardından başlayan yargı süreçleri ise devam etmektedir. Depremden etkilenen illerde kaç yapının imar affından faydalandığı bilgisi kamu ile paylaşılmamakla birlikte (Elâzığ hariç kalan) 10 ilde imar affından faydalanan yapı sayısının 294.165 olduğu birçok farklı açık kaynakta paylaşılmıştır. İmar affından faydalanan yapılardan kaçının depremde yıkıldığı da kamu ile paylaşılmamaktadır ancak kamuoyunun gündeminde olan çok sayıda deprem yargılamasında kaçak kat nedeniyle imar affından faydalanıldığı bilinmektedir. Adana’ da 11’i merkez ilçe olmak üzere toplam 13 bina yıkılmış 461 can kaybı yaşanmıştır. Yine Adana iki yılın sonunda 3.297 ağır 4.062 orta hasarlı yapı yıkılmayı veya güçlendirilmeyi beklemektedir.”

“Ülkemizin tüm coğrafyası deprem riski altındadır “

TMMOB adına hatırlatmalarda bulunan Şahin, “6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümde TMMOB olarak tekrar hatırlatmak istiyoruz. Ülkemizin tüm coğrafyası deprem riski altındadır. Türkiye de yıkıcı deprem tekerrür periyodu neredeyse 10 ila 15 yıl arasında değişmektedir. Ülkemizde deprem konusunda çalışan bilim insanlarının ortak değerlendirmesi, Türkiye’nin depreme karşı dirençli olmadığı yönündedir. Mühendislik, mimarlık ve planlama hizmeti almadan yapılan kaçak yapılaşma, plansız ve çarpık kentleşme, ardı ardına çıkarılan imar afları, binaların periyodik kontrollerinin yapılmaması, kentlerin yapı risk haritalarının oluşturulmaması vb. birçok neden bize önümüzdeki yıllarda yaşanacak olası depremlerin sonuçlarının da 6 şubat depremlerinden farklı olmayacağını göstermiştir” şeklinde konuştu.

” Deprem, olduktan sonra değil olmadan önce tedbir alınması gereken bir doğal afettir”

Deprem olduktan sonra değil olmadan önce tedbir alınması gereken bir doğal afet olduğunu belirten Şahin, “6 Şubat depremlerinden sonra yaşananlar arama kurtarma faaliyetlerinin yetersiz kaldığı, geçici ve kalıcı barınmanın, eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksadığı ve afetin yönetilemediğini gözler önüne sermiştir. Yaşanan deprem gerekçe gösterilerek verilen riskli alan ve acele kamulaştırma kararlarıyla; afet ve kriz koşulları fırsat ve ranta dönüştürmüştür. Kamusal ve hukuki denetim yok sayılarak yapılan; bilim ve teknikten uzak düzenlemeler ile, kamuya ait kaynaklar, kentler, doğal, kültürel değerler ve mülkiyetler yatırım araçlarına dönüştürülmüştür” dedi.

“6 Şubat depremleri sonrası, kentlerimiz hala yaşanmaz durumdadır “

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin deprem kentlerinin hala yaşanamaz durumda olduğunu şu cümleleri ile ifade etti:

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yılına geldiğimiz bugünlerde ,yaşadığımız yüzlerce ölüm ve yıkımın ardından hala kentlerimizde kendiliğinden binalar yıkılıyorken, her türden denetimin, teknik hizmetlerin sorgulandığı Kartalkaya Otel yangınının sıcaklığı hala hissediliyorken, Bakanlık güvenli yapı üretim süreçleri için ihtiyaç olduğunu düşündüğü bazı yönetmelik değişikliklerinin uygulanmasını hiçbir gerekçe göstermeden ve ilgili kurumları yok sayarak keyfi bir şekilde öteleme kararı almıştır. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine 2023 yılında eklenen ve bazı yapılar için Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve proje müellifleri olan mimar, inşaat mühendisi ve makina mühendislerinin mesleki yeterliliği hakkındaki maddelerin uygulanmamasını sağlayan Geçici 3. Maddesi bir yıl daha uzatılıyor. Büyük can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan acil müdahaleyi dahi eline yüzüne bulaştırdığı için kayıpların arttığı 6 Şubat depremleri sonrası, kentlerimiz hala yaşanmaz durumdadır.”

“Bu acı kayıpları yaşamamak üzere yerel yönetimlerle ortaklaştırdığımız bir dizi etkinlik programı hazırladık”

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu büyük depremin ikinci yıldönümünde böyle büyük acı bir durumu bir daha yaşamamak üzere birden fazla bilinçlendirici etkinlik düzenlediklerini basın toplantısının sonunda şu cümlelerle duyurdu:

“TMMOB ADANA İKK olarak 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde benzer acıların bir daha yaşanmamasını dileyerek, ülkemizdeki deprem gerçeklerini anlatmak, yitirdiğimiz canlarımızı anmak, acılı ailelerin acısını paylaşmaya devam etmek ve depremzede halkımızla dayanışmak için ve bir daha bu acı kayıpları yaşamamak üzere yerel yönetimlerle ortaklaştırdığımız bir dizi etkinlik programı hazırladık.

3 – 4 ŞUBAT PAZARTESİ – Saat 10.00 – 16.00 arası Atatürk Parkı
VR GÖZLÜKLE DEPREM SONRASI
5 ŞUBAT ÇARŞAMBA – Saat: 14.00
Orhan Kemal Kültür Merkezi –Çukurova Belediyesi PANEL
5 ŞUBAT ÇARŞAMBA – Saat:19.00 AKSA GAZ Kavşağı
MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
6 Şubat Perşembe – Saat: 4.17 Yıkılan Alpargün Apartmanı ANMA”

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.