“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE KONUT KRİZİ BEKLENİYOR”

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE KONUT KRİZİ BEKLENİYOR”
Yayınlama: 05.08.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Türkiye’ de iktidarın politikaları nedeni ile enflasyon ve hayat pahalılığının önü alınmıyor. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sonrasında ise ev arayan vatandaşların bulması iyice zorlaştığını söyleyen Murat Can Hedbe, vatandaşların korktukları için az hasarlı evleri tercih etmek istemediklerini belirtti.

Hedbe 6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından az hasarlı konutların tercih edilmediğini söyledi; “Deprem olduğundan bu yana konutların hasar durumları ancak netleşti. Ciddi anlamda bir konut sıkıntısı ortaya çıktığından dolayı az hasarlı binalarda kolonlarında bir sıkıntı yoksa iç ve dış tadilatları yapılmaya başlandı. Şu anda hem kiraya veriliyor hem de satışı yapılabiliyor. Fakat insanlar korktukları tercih etmiyorlar.”

Murat Can Hedbe TUİK verileri üzerinden konut satışlarını değerlendirdi; “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülke genelinde 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde 865 bin 185 konut satıldı. Bu yıl da aynı döneme göre, yüzde 23 azalma ile satılan konut sayısı 368 bin 867 oldu. İkinci el konut satışları da yüzde 20 azaldı. Türkiye genelinde nisan ayında 85 bin 652 konut satılırken, bu rakam Adana’da 1369 olarak gerçekleşti.”

Hedbe, “Dar ve orta gelirli bir vatandaşların ev almaları ya da kiralaması imkânsız hale gelirken hasarlı bina sayının fazla olması ile satılık konut veya kiralık ev bulmak da zorlaştı” dedi.

“Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 140’lık artış yaşandığını kaydetti. Konut stoğundaki azalma, girdi fiyatlarındaki artış ve kredili alımdan kaynaklanan zorluklar nedeniyle fiyatların arttığını vurgulayan Hedbe, kira krizi beklediklerini söyledi. Depremzedelerin dönüşü ve okulların açılması ile hem satılık hem de kiralık fiyatlarında artış olacağını” konut fiyatlarına değindikten sonra Murat Can Hedbe konuşmasını sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.