MUHTAR BİÇER, “KADINLARIN TOPLUMSAL EŞİTLİĞİ VE ADALETİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GÜN”

MUHTAR BİÇER, “KADINLARIN TOPLUMSAL EŞİTLİĞİ VE ADALETİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GÜN”
Yayınlama: 09.03.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Adana’da merkez Seyhan ilçesinin Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Nevin Biçer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın muhtar olarak nesillere örnek olacak çalışmalarını aktardı.

Nevin Biçer beş yıldır sürdürdüğü Kurtuluş Mahallesi Muhtarlığını, bir kadın muhtar olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe özel Toros Gazetesine hazırladığı günün önemini anlatan yazıyı şu şekilde ifade etti:

“ Bu yılda 8 Mart Dünya Kadınlar günü olarak anılıyor. Kadınların toplumsal hayattaki eşitliği ve adaleti açısından bugün oldukça önemlidir. Günümüzde gelişmiş ülkelerde, kadın hakları konusunda olumlu gelişmeler olmuştur. Ancak maalesef ki birçok ülkede kadınların sosyal, siyasi ve ekonomik anlamda yeri hala eşitlikçi değildir. Toplumsal olarak eşit gibi görünse de kamusal alanlarda rol alması biraz daha gözden uzaktadır. 1857 yılında kadınların toplumdaki yeri çok kötü bir durumdaydı. Amerika Birleşik Devletlerinde kadınların yaptığı bir grevde 129 kadın yanarak can vermiştir. Olayın üzerinden yıllar geçtikten sonra o günün 8 Mart Dünya Kadınlar gününü anma günü olarak bu bir kutlama günü değildir. Bunun altını çizmek istiyorum bu bir anma günüdür. Emekçi kadınlarımızın mücadele etme günüdür. Burada söylemek istediğim kadın her zaman özgürdür, Mücadelecidir, bu yolda yürüyen her kadının yanında olmak benim için bir onurdur. Bugün pırlanta günü değildir. Bugün farkındalık günüdür. Eşit işe eşit ücret insanca çalışma ve yaşama savaşı veren kadınların canlarımı feda eden cayır cayır yakılarak işçi emekli kadınların anılarını yaşatma günüdür. Bugün onurlu kadınların laik olma günüdür.”

“ÖNCEKİ 40 YILLIK MUHTARA ÇOK GÜZEL FARK ATARAK BİRİNCİ ÇIKTIM”

Muhtarlık seçimlerine 2019 yılında başvuran Nevin Biçer, önceki 40 yıllık muhtara fark atarak birinci olarak bir kadın olarak nasıl muhtar olduğunu şu sözleriyle ifade etti. “ Kurtuluş Mahallesinde 25 yıldır oturuyordum zaten, bir Bankada yardımcı müdür olarak görev yaptım. Derneklerde görev aldım. Açevde okuma bilmeyen kadınlara okumu yazma öğrettim ve siyasi birikimimle çıktığım bu yolda muhtarlık seçimini 2019 yılında kazandım.”

“ SİZ BİZİM DIŞ DÜNYAYA AÇILAN PENCEREMİZ OLDUNUZ”

Bir elinin daima Kadın ve çocuklarda olduğunu dile getiren Muhtar Nevin Biçer, “ Açevde eğitmenlik yaptığım dönemlerde 18 yaş üstü okuma yazma bilmeyen kadınlara okuma yazma öğrettim. Bu süreçte öğrencilerimden duyduğum bir cümle beni o kadar çok mutlu ettiki. Öğretmenim siz bizim dış dünyaya açılan penceremiz oldunuz dediler. Bir çok kadın öğrencimin bu şekilde düşünmesi beni daha da başarılı yaptı. Çünkü her kadının okuma yazma bilmesi gerek. Tabiki herkesin bilmesi lazım fakat kadın kendi evinin içerisinde de bir eğitimci olduğu için çok daha önemli. Bir kadına dokunabilmek beni dünyanının en mutlu insanı yapmıştı” dedi.

“ BURASI KÜÇÜK KÜTÜPHANE”

Muhtarlığını adeta kütüphaneye çeviren Muhtar Biçer, “ kitapları çok sevmemden kaynaklı muhtarlığımı herkesin de kitap okuyabileceği birbiriyle paylaşabileceği küçük kütüphane haline getirdim. Tatbiki sadece kurtuluş mahallesinin küçük kütüphanesi olmakla kalmadı diğer illere kitap göndermeye başladık. Adana’da ki mahkumlara bile kitap ulaştırdık. Deprem bölgesindeki herkese çocuklara kadar kendi ellerimle kitap götürdüm. Kendi muhtarlığımı rahat, sosyal ve insanların rahatça gelebileceği bir konum haline getirmeye çalıştım mahallemde akşamları gezerim genellikle bir ışık yanmasa başında beklerim o ışık yapılıp yanana kadar çünkü benim mahallemde kadınlar çocuklar rahatça gezip dolaşmalı korku olmamalı buna çok dikkat ederim etmeye de devam edeceğim” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.