MERSİN’İN GÖZDE TARİHİ: KIZ KALESİ

MERSİN’İN GÖZDE TARİHİ: KIZ KALESİ
Yayınlama: 09.09.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaran bu muntazam yapı gören herkesi büyülüyor. Üç farklı isimle anılan, tarihin efsanesine tanıklık eden nadir yapılardan bir tanesi. Mersin kalesi, kız kalesi veyahut deniz kalesi olarak bilinmekte olan Mersin’in gözde yapısı,  görülmeye değer bir deneyim sunuyor.

Adanın üstüne kurulmuş ismini ise mahallesinden alan denizin göbeğinde bulunan bu yapı,  kıyıdan yaklaşık 600 metre uzaklıkta bulunan kale,  bir yazıta göre 1199 yılında I. Leon tarafından inşa ettirilmiş. Kız Kalesi’nin içerisinde devşirme malzeme kullanılan yapılar ve Lusignanlar Dönemi’ne ait olduğu düşünülen moloz taşlarla inşa edilmiş kısımlar bulundu.

Yapı kompleksi bulundu

Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilen temizlik kazısı sonucunda, kalenin merkezinde bir yapı kompleksi bulundu. Bu yapılarda, bir şapel ve tek bir planı takip eden diğer yapılara ait parçalar keşfedildi. Ayrıca odanın tabanına, mozaikler ve opus sectile zemin döşemesi uygulandı. Bu şapelin, kalenin avlusunda bulunan diğer şapelden daha eski olduğu tespit edildi. Çevredeki odalar, merkezi salonuna açılmaktadır ve kare şeklindeki bu odaların zemini kuzeye doğru yükselmekte. Ayrıca, odaların tabanında bulunan mozaiğin üzerinde yuvarlak bir saç örgüsü içinde beş satır yazı ve alanın batı köşesindeki revak üzerinde başka bir yazıt bulunmaktadır. Kale avlusu ayrıca sarnıçlar ve işlikler de barındırmaktadır.

Kız kalesi’nin Efsanevi Hikayesi 

Efsaneye göre bir kral, kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış. Kral, bir sepet dolusu kızına üzüm göndermek istemiş.  Nereden tahmin edebilirmiş ki yılanın sepetin içine usulca saklanacağını, sepeti kaleye götürüp prensese ulaştırmışlar. Sepetin içinden çıkan yılan sokuvermiş prensesi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.