MERSİN VE İLÇELERİ RUSLARLA VE UKRAYNALILARLA DOLDU…

Yayınlama: 07.10.2022
A+
A-

Uzun yıllardan beri Rusların rağbet ettiği Alanya ve Antalyaya ilaveten Şimdi Mersin ve ilçeleri Araplardan çok Ruslarla ve Ukraynalılarla doldu.Rus-Ukrayna savaşından ve seferberlikten kaçanlar,Ukraynada ve Rusyada savaş karşıtı olan erkekler, çoğunlukla aileleriyle birlikte Türkiyenin güney kıyılarına akın ettiler…
Erdemlinin Çeşmeli, Tömük ,Arpaçbahşiş ,Kocahasanlı,Limonlu ,Susanoğlu dan Yeşilovacık a oradan da Antalyaya kadar olan sahil kıyıları Anamur, Alanya ve Antalyayı da içine alarak güney kıyılarımızın tamamında yerleşmeye başladılar.Güney Akdeniz kıyılarında yalnızca Karataş ,Yumurtalık, İskenderun ve Arsus kıyıları kaldı. Sanırım oralar Suriyeye ve dolayısıyla Ortadoğuya yakınlığı nedeniyle pek tercih edilmiyor.
PUTİN ASILMALIDIR …DİYEN BİLİM ADAMI
Arpabahşiş de markette karşılaştığım orta yaşlı bir Rusla konuşmaya çalışıyorum. Her nedense Ruslar pek İngilizce bilmiyorlar .Ama Türkçeyi daha iyi anlıyorlar. Biraz İngilizce biraz Türkçe ,Neden Türkiyeye geldiğini ve yerleştiğini soruyorum…Savaştan mı, seferberlikten mi kaçtınız diyorum…Bana ikisi de değil…diyor.Adam muhalif olduğu için Türkiyeye gelmiş. Orada olsaydım beni hapse attıracaklardı diyor, ve hemen ekliyor…
İki elini boynuna götürerek ’’Putin Diktatör asılmalıdır’’diyor. Diktatörde olsa Putin, Rusyayı kalkındırdı güçlü bir ülke haline yeniden getirdi, diyorum. Adam bana biraz kızıyor…İki elini boynuna götürerek ‘’Diktatörler asılmalıdır Kebapçı Adanalı ‘’diyor…başlıyorum gülmeye. O da bana yaptığı espriye gülüyor. Sonra adamın Moskovadaki Üniversitelerden birinde profesör olduğunu ,bilim adamı olduğunu öğreniyorum. Putin muhaliflerinden olduğu ve Putinin diğer muhaliflerine yaptığı gibi kendini de hapse atacaklarını hissettiği için Rusyadan kaçmış iki yıldan beri Türkiyede yaşıyormuş.
MÜTEAHHİTLER RUSLAR VE UKRAYNALILARIN SAYESİNDE İYİ KAZANIYOR.
Yörede uzun yıllardır yaşayan yazlıkçılara soruyorum yabancıların bu yörede yoğun yerleşmesinin etkileri ne oldu diye .Bana verilen cevap …emlak fiatlarını çok yükselttiler. Müteahhitler Ruslar ve Ukraynalılar sayesinde iyi kazanmaya başladı. Öyle ki yapılan yeni dairelerin fiatını sorduğunuzda kimse Türk lirasının esamesini okumuyor. Fiatlar hep Euro üzerinden. Yeni süren inşaatların önünden geçdiğinizde gördüğünüz dev tabelaların üzerinde hep Rusça yazılar var.Öyle ki yörenin müteahhitleri Türkçe yazıları bile pek kullanmaz olmuş, çünkü yoğun alıcılar Ruslar ve Ukraynalılar.Soğuk Kuzey ikliminden geldikleri için öncelikle bu yörenin havasını ılıman iklimini seviyorlar, köylülerin getirip pazarlarda sattığı organik ve oraya göre uygun fiatlı sebze ve meyveleri seviyorlar.Denizi güneşi seviyorlar…yörenin halkı ile de anlaşıyorlar.İşte bu yüzden Favorileri Türkiyenin güney kıyıları.
Yöre halkına da bu konuyu sorduğumda genelinde aldığım cevap Suriyelilerin yerine Rusları ve Ukraynalıları tercih etmeleri. Öncelikli olarak onların medeni ve nazik davranışlarını ,temizliklerini,dürüst alış veriş yapmalarını beğendiklerini söylüyorlar.Ya Araplar ? diye ikinci soruyu soruyorum…’’Geç onlar abla geeeeç’’ diyorlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.