“Köşkerlik mesleği zamana direniyor!”
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak - Zanaatkarlığın en önemli meslekleri arasında yer alan köşkerlik, teknoloji karşısında yenilerek, birçok güzel ve soylu meslek gibi...
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Zanaatkarlığın en önemli meslekleri arasında yer alan köşkerlik, teknoloji karşısında yenilerek, birçok güzel ve soylu meslek gibi yavaş yavaş tarihe karışıyor. Tüketim toplumu olmanın dezavantajları mesleklerin kaybolmasıyla birlikte gün yüzüne çıktı.
Adana Ayakkabıcılar Deri Ve Kösele İşleyicileri Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Süme, köşkerlik mesleğine yönelik çırak yetiştiremediklerini ve mesleği nesillere aktaramadıklarını şu cümleleri ile belirtti; “ Mesleğimizi aktarabileceğimiz konusunda güçlük çekiyoruz. Kimse gelmiyor herkes çocuğunun mühendis, doktor,mimar, avukat falan olmasını istiyor. Evet tabiki olsun fakat bu mesleklerimizde hepimiz için çok önemli. Çocukların meslek öğrenmeye vakitleri kalmıyor ne yazik ki okuyan okuyor okumayanda 17 yasında hiç bir şey bilmeyen birisi olarak kalıyor. Bu saatten sonra o çocuga meslek öğretmekte zor bu yönden sıkıntılı bir durum maalesef. Tüketen bir nesil yetişti, sadece bu mesleğe değil aileler hiç bir mesleğe yönlendirmiyorlar. Çocuk 14-17 yaşında mesleği öğrenir zamanı gelince de iş yerini açar, çıraklık zamanında tabiki yeteri kadar para kazanamaz fakat öğrendiği meslek dünya çapında yapabileceği bir meslek olacağı için kolundaki altın bileziği olacaktır daima.”
“Tüketim toplumu olduk”
Köşkerlik mesleği üzerine bilgilerini bizlere aktaran Başkan Süme, bu meslekte cinsiyet ayrımının olmadığını kadınların da yapabileceğini ifade ederek cümlelerine şu şekilde sonlandırdı:
“ Berberlikte, ayakkabıcılıkta, marangozlukta ve demircilikte hatta bütün meslek gruplarında çıraklık sorunu var. Bizde ayakkabı saya dikimi diye bir meslek var dünyanın her yerinde geçerli kadınlarında yapabileceği bir meslektir. Ama bir türlü geliştirilemiyor. Saya ayakkabının yüz dikimi demektir sadece erkeklere özgü bir iş değildir. Köşkerlikte sadece erkek profilinin canlanması yanlıştır. Şunu da eklemeliyim ki sağlıklı bir bireyin 3-4 çift ayakkabısı olması lazım fakat insanlar ekonomik koşullardan ötürü bir çift alabiliyor. Aynı Ayakkabı defalarca giyildiği için hava almıyor ve ömrü az oluyor. Köşkerlik mesleğine önem göstermeliyiz ki imalat ve tamiratta geri kalmamalıyız.”