KIVANÇ: 8 AYDA 2 MİLYAR DOLAR İHRACATI GEÇTİK

KIVANÇ: 8 AYDA 2 MİLYAR DOLAR İHRACATI GEÇTİK
Yayınlama: 07.09.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ) –TOROS – Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın ihracatının 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 260 milyon 105 bin dolar ile tarihinin en yüksek aylık ihracatına ulaştığını belirtti. Başkan Kıvanç, “Adana olarak ilk 8 ayda 2 milyar dolar ihracat barajını geçtik.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2022 yılı Ağustos ayı ihracat verilerini değerlendiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Türkiye olarak Ağustos ayı ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Adana’mızın ihracatı ise yüzde 23 artarak 260 milyon 105 bin dolar olarak gerçekleşti. Adana olarak Türkiye genel ihracatının üzerinde bir performans sergiliyoruz.” dedi

Küresel ticarette böylesi sıkıntılı bir ortamda Türkiye ekonomisinin 2021’de yakaladığı büyüme ivmesini 2022’nin ilk 8 ayında da devam ettirdiğini kaydeden Kıvanç, şöyle konuştu: “Türkiye, 2022’nin ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 18,3 oranında artışla 165 milyar 672 milyon dolar oldu. Adana 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 33,8 artışla 2 milyar 12 milyon 400 bin dolar oldu. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdü. Büyümeye net ihracatın katkısı ise 2,7 puan oldu. Bu rakamlar veriler bize gösteriyor ki ihracatçılarımız büyümeyi bir kez daha sırtlamıştır. Giderek zorlaşan küresel iş ortamında Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçıların önünü açmak için ticari diplomasi faaliyetlerini aralıksız sürdürmesi, ülke genelinde olduğu gibi Adana’daki ihracatçılarımızın da işlerini kolaylaştırmış, önemli katkılar sağlamıştır.”

ADANA İLLER SIRALAMASINDA 13 SIRADA

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Ocak Ağustos 2022’de 260 milyon 105 bin dolar değer ile Türkiye ihracatı iller sıralamasında 13’ncü sırada yer aldığını belirterek, ” Yılın ilk sekiz ayında Adana’nın ülkelere göre ihracatı incelendiğinde; Irak 211 milyon 386 bin dolar değer ile ilk sırada yer alırken, 187 milyon 782 bin dolar değer ile Almanya ikinci, İspanya 149 milyon 670 bin dolar değer ile üçüncü sırada yer almıştır. Bu dönemde Adana’nın en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında ise en büyük artışı 140 milyon 888 bin dolar ile yüzde 132 artış ile İtalya’ya gerçekleştirmiştir.” diye konuştu.

ADANA’NIN İHRACATINDA KİMYA SEKTÖRÜ LİDER

Ocak-Ağustos döneminde Adana ihracatında 489 milyon 316 bin dolar değer ile kimyevi maddeler ve mamullerinin ilk sırada olduğunu ifade eden Başkan Zeki Kıvanç, “Kimya sektörünün ardından 429 milyon 495 bin dolar değer ile tekstil ve ham maddeleri ikinci sırada, 224 milyon 248 bin dolar değer ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri üçüncü sırada yer almıştır. İlk 10 sektör içerisinden bir önceki yıla oranla ihracatını en çok artıran sektör yüzde 57,9 ile kimyevi maddeler ve mamulleri olmuştur.” ifadelerini kullandı.

HEDEF 3,5 MİLYAR DOLAR

Adana’nın yıl sonu ihracat hedeflerinin 3,5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Başkan Zeki Kıvanç, “Adana olarak Türkiye’nin ihracatından alacağımız payı her geçen gün artırmanın gayretinde olacağız. Bu ihracat rakamlarını kentimizdeki yeni yatırım alanları ile birlikte daha üst seviyelere taşıyacağız.  Mevcut potansiyele ek olarak devam eden projelerin tamamlanması ile birlikte Adana’mız, ülkemizin sanayi üretimi ve ihracat hedeflerine en çok katkı yapan illerin başında gelecektir. İhracat rakamlarımızın sürekli artması da bu hedeflere ulaşacağımızın bir göstergesidir. Adanalı sanayicilerimizi, gerçekleştirdikleri ihracatla ülke ve bölge ekonomisine katkılarından dolayı tebrik ediyorum. Başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.