KADINLAR EVLENMEDEN ÖNCEKİ SOYADLARINI DAVA AÇMAKSIZIN KULLANABİLECEKLER

KADINLAR EVLENMEDEN ÖNCEKİ SOYADLARINI DAVA AÇMAKSIZIN KULLANABİLECEKLER
Yayınlama: 27.01.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Türk Medeni Kanunu’nun “evlenen kadının kocasının soyadını alacağı” hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin kararı 28 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesi, evlenen kadınların soyadı kullanımıyla ilgili düzenlemelerde eşitsizlik olduğuna hükmetti.

İstanbul 8’inci Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine değerlendirme yapan Anayasa Mahkemesi, Medeni Kanun’un 187’inci Maddesi’nde yer alan düzenlemeyi iptal etti. İptal edilen karara göre, erkekler evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabilirken, kadınlar ise kocasının soyadının önünde önceki soyadını kullanabiliyorlardı.

KADIN VE ERKEK ARASINDA YAPILAN AYRIMCILIĞIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI OLDUĞU BELİRTİLDİ

Mahkemenin kararında evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra tek başına kullanılabilmesi konusunda kadın ve erkek arasında yapılan ayrımcılığın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Karar, kadınların bu haktan yararlanabilmeleri için dava açma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Kadınlar, evlenmeden önceki soyadını dava açmadan kullanabilecekler.

Anayasa Mahkemesi’nin, Türk Medeni Kanunu’ndaki evlenen kadının kocasının soyadını alacağı hükmünü iptal eden kararı, 28 Ocak itibaren yürürlüğe girecek. Bu kararla birlikte, kadınlar evlenmeden önceki soyadlarını dava açmaksızın kullanabilecekler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.