JMO Yönetimi, Deprem Gerçeğini Hatırlattı

JMO Yönetimi, Deprem Gerçeğini Hatırlattı
Yayınlama: 14.06.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – Yaşanan depremlerin ardından vatandaşın yükselen “Zemin ve Bina Güvenli mi?” sorularını yüksek sesle dillendiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yönetim Kurulu Üyeleri, zemin etütlerine dikkat çekerek “Kontroller işin uzmanı Jeoloji Mühendislerince Yapılması” Çağrısında bulundu.

Adana ve bölgesinde geçmişte olduğu gibi gelecekte de depremden etkileneceğini vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Yönetim Kurulunca yayınlanan açıklamada, farklı bölgelerde, heyelanların olduğunu ve olabilecek potansiyel alanların bulunduğu aktarıldı.

ADANA’DA HASARLI BİNA SAYISI AKTARILDI

Depremin, doğanın engellenemeyecek bir gerçeği olduğunun vurgulandığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Depremi engelleyemediğimiz gerçeği karşısında vatandaşımızın “zemin ve bina güvenli mi?”  sorusuna cevap vermesi mümkün değildir. Bu işlem ancak kamu tarafından; bilime, akla ve uzmanlık alanlarına sahip kontrollerin yapması ile sağlanabilir. Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığına ait verilere göre Adana’da 2 Bin 944 ağır hasarlı, 4 Bin 752 Orta hasarlı,41 Bin 054 az hasarlı Bina bulunmaktadır. 

“BAZI BELEDİYELERDE JEOLOJİ MÜHENDİSİ OLMADAN KONTROLLER YAPILIYOR”

Merkez ilçe belediyelerimizden Çukurova, Sarıçam, Seyhan ve Yüreğir ilçelerimizde zemin etütleri Jeoloji Mühendislerince kontrol ediliyor. Ceyhan, Kozan, Feke, İmamoğlu, Karataş, Yumurtalık, Saimbeyli ve Tufanbeyli belediyelerince kontroller yapılmamakta veya bazı yerlerde istihdam edilmediği için Jeoloji Mühendislerinin katılımı olmadan yapılmaktadır. Merkez ilçelerden Çukurova, Sarıçam ve Yüreğir belediyelerinde bu kontrolü yapan sadece bir Jeoloji Mühendisinin bulunması ve iş yoğunluğunun fazla olması nedeniyle bu kontrollerin yapılmasında zorluklara sebebiyet vermektedir.

“ZEMİN ETÜT KONTROLLERİ JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNCE YAPILMALIDIR”

Deprem gerçeği ile yüzleşen Halkımızın güvenli alanlarda yaşaması için Zemin Etüt kontrollerinin yapılamadığı belediyelerde acil olarak Jeoloji Mühendisi istihdam edilerek bu kontrolün yapılması sağlamalıdır. Merkez belediyelerin ise daha sağlıklı kontrollerin yapılabilmesi ve iş yükünün hafifletilmesi bakımından mevcut jeoloji Mühendislerinin sayısının artırılmasının kamu yararına olacağını kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.