JAPONLAR 700 YILDIR AĞAÇ KESMEDEN ODUN ÜRETİYORLAR…
‘’-Ormanlar yok oluyordu ;ama ağaçlar baltaya oy vermeye devam ettiler. Çünkü sapı tahtadandı ve kendilerinden sandılar…’’ Charles Bukowski
Dünyanın hemen her yerinde orman yangınları var. Kimileri doğal sebeplerden çıkarlarken kimi yangınlar da kasten çıkarılıyor .Bu da yetmezmiş gibi batılı devletler ellerinden geldiği kadar ormanlarını korurlarken üçüncü dünya ülkelerinde orman katliamları yapılıyor. Ağaçlar denetimsizce adeta çılgınca kesilip duruyor.
Ortalama bir ağacın yetişmesi 15- 20 yılı alıyor. Ama dev aletler ve makinalarla birkaç dakikada kesiliyorlar. Ormanların faydaları saymakla bitmez.
Dünyamız için oksijen kaynağı olan ormanlar aynı zamanda iklim üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir .Sadece bulundukları bölgenin havasını temizlemez, aynı zamanda bol yağış almasını da sağlarlar. Ayrıca ormanlardaki ağaçların kökleri toprağı tutarak erozyon ve sel baskınlarını önler. Ormanlarda yaşayan binlerce hayvan vardır. Buralar onların yaşam alanlarıdır. Doğanın dengesini oluşturması bakımından ormanların yaşamda büyük önemi vardır.
Japonlar 700 yıldır ağaç kesmeden odun üretiyorlar.14.yüzyılda olağanüstü Daisugi tekniği Japonya da doğdu .Gerçekten de Daisugi ,bu ağaçların gelecek nesiller için dikilmesini ve kesilmesini, sanki dev Bonsai ağaçları gibi budanmasını sağlar. Bu tekniğin sedirlere uygulanmasıyla elde edilebilen ahşap homojen düz ve budaksızdır, pratik olarak inşaat için mükemmeldir .Ağacın ahşabını kullanırken ,kesmeden büyümesine ve filizlenmesine izin veren bir sanat kuralı olan budama ,olağan üstü doğa yararına uygulanan bir tekniktir.