“İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİNİN 75. YILINDAYIZ”

“İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİNİN 75. YILINDAYIZ”
Yayınlama: 12.12.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Adana Barosu Dünya İnsan Hakları gününü kutlayarak basın açıklamasını gerçekleştirildi. Basın açıklamasını İnsan Hakları Merkezi başkanı Av. İlhan Öngör metni okudu.

Av. İlhan Öngör , “Bugün, Tüm insanların özgür, onur ve haklarda eşit olduğunun dünyaya ilan edildiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 75. Yılındayız.  İnsanlık tarihinin acılarla ve zulümlerle dolu tarihinden ders alınarak kaleme alınan Evrensel Bildirgenin imzalanmasının üzerinden 75 yıl geçmesine rağmen  halen Bildirgenin 1. Maddesinde tanımlanan insan onuruna yaraşır özgür ve eşit bir dünya düzeninin kurulamadığı açıktır. İnsan Hakları mücadele tarihinin en önemli kazanımı olan Evrensel Bildirgede tanımlanan haklar, dünya coğrafyasının büyük bir çoğunluğunda ağır ihlallere uğramaktadır” dedi.

“İNSANLAR AĞIR HAK İHLALLERİ İLE KARŞIYA KALMIŞ VE KALMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Av. İlhan Öngör dünya’nın birçok yerinde yaşanan hak ihlallerine değinerek basın açıklamasını sürdürdü; “Dünyanın bir çok bölgesinde bireysel veya kollektif olarak insanlar renginden, dilinden, dininden, felsefi-siyasi inanç ve görüşünden, cinsiyet kimliğinden, cinsel yöneliminden, etnik kimliğinden kaynaklı ağır hak ihlalleri ile karşıya kalmış ve kalmaya devam etmektedir. Savaşları, zulümleri, ağır hak ihlallerini engellemek amacıyla kurulan uluslararası siyasi ve idari mekanizmalar ise dünyada var olan bu kötülük rejimini ortadan kaldırmada yetersiz kalmaktadır. Emperyalist rant  düzenin yarattığı yıkıcı savaşlarla küresel çapta doğal ve kültürel mirasın yok edilmesi ile beraber, yoksulluk ve adaletsizlik dünyanın en başat sorunları haline gelmiştir. Savaştan beslenen vahşi kapitalist rant düzeninin çıkarları uğruna milyonlarca insan yerinden yurdundan edilmiş, mülteci konumuna gelmiş, mülteciler, Devletler arasında uluslararası diplomatik siyasal ilişkilerde birbirlerine karşı kullanabilecekleri bir güç olarak görülmektedir.   Dünyanın gözleri önünde İsrail’in, Filistinli Sivillere karşı başlattığı katliam ve yok etme saldırıları halen devam etmektedir. İsrail, İnsancıl Hukuku tanımlayan Cenevre Sözleşmelerini her gün dünyanın gözü önünde ihlal etmesine ve savaş suçu işlemesine  rağmen uluslararası kamuoyu bu katliama sessiz kalmaktadır. Dünya genelinde otoriter siyasi yapıların, liderlerin güçlenmesi dünyadaki insan hakları krizinin en temel nedenlerindendir.”

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER BİZZAT SİYASALLAŞAN YARGI ELİYLE ORTADAN KALDIRILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

Av. Öngör , “Dünyadaki İnsan Hakları krizinin yaşandığı bu süreçte bu karanlık tabloda ise Türkiye’de ki siyasi iktidar eliyle en otoriter ülkeler sıralamasında   ilk sıralarda gelen ülke konumundadır.  Türkiye,  temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik uluslararası bir çok sözleşmeye taraf olmasına rağmen, bu yükümlülüklerini yerine getirmemiştir. Yapılan Anayasa değişiklikleri ile ‘TEK ADAM REJİMİNİ’ ülkeye dayatan siyasi iktidar sahipleri demokratik kazanımları ortadan kaldırmaya çalışmış, yasama erkini işlevsiz ve yargı erkininde bağımsızlığını ortadan kaldırarak  siyasallaşan yargı düzeni ile kuvvetler ayrılığı ilkesini  anlamsız hale getirmiştir. Türkiye’de özellikle son dönemde yaşanan Yargı kurumları arasındaki kriz, salt yargı kurumları arasındaki hukuki görüş farklılığından öte yargı kurumları içindeki siyasallaşmanın krizi olarak görmek gerekmektedir. Evrensel hukuk ilkelerine, Anayasa tanımlanan ve koruma altına alınan temel hak ve özgürlükler bizzat siyasallaşan yargı eliyle ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır” diyerek ifade etti.

Av. İlhan Öngör demokratik hak ve yurttaş tarafını ele alarak açıklamasına şu şekilde devam etti; “Devlet idaresi aklı ve pratiğinin çoğulcu, katılımcı, Hak temelli yönetim anlayışından uzak, antidemokratik, baskıcı, otoriter başkanlık sistemi ile tek kişilik yönetim sisteminin varlığı, yaşadığımız sosyo-ekonomik krizin temel ana nedenidir. Türkiye’nin, bireylerin ve grupların kolektif demokratik hak ve eşit yurttaşlık taleplerini evrensel insan hakları değerlerini referans alarak  yerine getirmek yerine güvenlikçi politikalarla haklı meşru talepleri yerine getirmediği,  gerçek bir çatışma çözümü gerçekleştiremediği, bunun sonucunda demokratikleşmesini sağlayamadığı, hukuk devletinin temel değerlerinden uzaklaşılarak öngörülemez bir gelecek ile karşı karşıya kalındığı aşikardır.”

“İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNİN DE VAZGEÇİLMEZ OLMASINI GEREKTİRMEKTEDİR”

Av. Öngör, Tüm bunlar yaşanırken avukatlar, insan hakları hukukçuları ve aktivistler karşılaştıkları tüm baskılara rağmen tarihsel ödevini ifa etmekten geri durmamıştır. İnsan haklarının özü itibariyle vazgeçilmez olması, insan hakları mücadelesinin de vazgeçilmez olmasını gerektirmektedir. insan haklarına dayalı bir ortak yaşam idealini geliştirmek için çok daha fazla çaba göstereceğimiz aşikârdır. Adana Barosu olarak Evrensel Bildirgenin ilan edilişinin 75. Yılında insanlığın ortak değerleri olan Adaleti, eşitliği, özgürlüğü, barışı ve en başta insan onuru için mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.