İBN-HALDUN A GÖRE BİR TOPLUMUN ÇÖKÜŞ ALAMETLERİ….
Ünlü İslam bilgini İbn-i Haldun (1332-1406) tarihe damgasını vurmuş bilim insanıdır. Sosyolog, Filozof, Tarihçi Siyaset ve Devlet adamıdır…Düşünce tarihinin en özgün eserlerinden olan MUKADDİME deki kendisine has fikir ve metodlarıyla sonraki nesiller üzerinde derin etkiler bırakan bir alimdir.
O…Endülüs den Fas ‘a Mısırdan Suriyeye çok dinli ,çok kültürlü ve çok medeniyetli toplumlarda yönetici ve aydın elitin parçası olarak yaşayan bir toplum bilimci olarak medeniyetleri ve medeniyetler arası ilişkileri iç ve dış dinamiklerle açıklayan değişme ve çatışma eksenli ilişkisel bir medeniyet ortamı sunmuştur.
Dolayısıyla çok medeniyetli toplumsal bir düzenin tartışmasız bir veri olarak alındığı MUKADDİME ile medeniyetsel çoğulculuğa dayanan bir yaklaşımın öncüsü olan İbn-i Haldun ‘un ‘’UMRAN İLMİ’’ küresel çağda medeniyetler arası ilişkileri anlamada ve çok medeniyetli, çağdaş toplumsal tecrübeyi anlamlandırmada kullanabilecek önemli bir potansiyele sahiptir.
Farklı medeniyetlerle bir arada yaşamaya olumlu yaklaşan İslam medeniyetinin yetiştirdiği öncü bir alim olarak İbn-i Haldun küreselleşen dünyada çok medeniyetli bir dünya düzeninin kuramsal zeminini oluşturma konusuna çaba harcayanlara sağlam bir teorik zemin sunmaktadır.
İBN-İ HALDUN A GÖRE BİR TOPLUMUN ÇÖKÜŞ ALAMETLERİ NEDİR ?…
Dayanışmanın yok olması…
Üretimin zayıflaması…
Tüketim çılgınlığı…
Vergilerin artması…
Yönetimde liyakatin dikkate alınmaması…
Adaletsizliğin yaygın hale gelmesi…
Umutların kırılması…
Karamsarlığın insana hakim olması…
Göçün hızlanması…
Gurur ve kibirin artması…
Gösteriş, riyakarlık ve yalakalığın çoğalması…
…………
(Bu sözler 600 sene kadar önce İbn-i Haldun tarafından söylenmiş ve yazıya geçirilmiştir.)