Gürültü her yerde

Gürültü her yerde
Yayınlama: 11.07.2023
Düzenleme: 10.07.2023 18:22
A+
A-

TOROS – Yüksek sesli sirenlerden otoyoldaki arabalara ve tepedeki uçaklara kadar, gürültü hayatımızda her zamankinden daha yaygın. Pek çok insanın bilmediği şey, trafik gürültüsüne uzun süre maruz kalmanın bir rahatsızlıktan çok daha fazlası olduğudur – hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza zarar verir.

Gürültü kadar rahatsız edici çok az şey vardır. Uçaklar, araç kornaları veya çöp kamyonları herkesin stres seviyesini yükseltebilir. Özellikle geceleri, çoğu insan her şeyi sessiz tutmak ve iyi uyumak ister.
Ancak özellikle bir şehirde yaşıyorsanız, gürültüye maruz kalmak günlük hayatınızın bir parçası olabilir. Birçok Avrupalı, sağlıklarını olumsuz etkileyen sürekli çevresel gürültüyle yaşamak zorunda.

Çevresel gürültü sağlığı nasıl etkiler?
Karayolu trafik gürültüsü, özellikle Avrupa’da beş kişiden birinin sağlığını ve refahını etkileyen önemli bir sorundur . Trafikten kaynaklanan uzun vadeli gürültü, bir rahatsızlıktan daha fazlasıdır. Diğerlerinin yanı sıra iskemik kalp hastalığı, obezite ve diyabet gibi ciddi sağlık etkilerine neden olabilir.

Gürültü seviyesinin izlenmesi de dahil olmak üzere, gürültü kirliliğini ele almak için Avrupa düzeyinde çaba gösterilmesine rağmen, ilerleme genel olarak yavaş olmuştur.
En son sıfır kirlilik izleme değerlendirmesi , AB’de en az 18 milyon insanın ulaşımdan kaynaklanan gürültüye uzun süre maruz kalması nedeniyle son derece rahatsız olduğunu ve 5 milyon kişinin uykusunun büyük ölçüde bozulduğunu tahmin ediyor. Ayrıca, uzun süreli gürültüye maruz kalmanın Avrupa’da her yıl 41.000 yeni kalp hastalığı vakasına ve 11.000 erken ölüme neden olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, bu rakamlar muhtemelen hafife alınmaktadır. AB Üye Devletleri tarafından sağlanan bilgiler, tüm kentsel alanları, karayollarını, demiryollarını ve havaalanlarını veya tüm gürültü kaynaklarını kapsamamaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.