Gemi’de, Erkek-kadın yok, denizci vardır!

Gemi’de, Erkek-kadın yok, denizci vardır!
Yayınlama: 22.07.2023
A+
A-

TOROS(Özel Haber) Yusuf Kahraman – Çağlacan Kurt –  Uzun yıllardır erkeklerin domine ettiği denizcilik sektörü son 20 yıldır kadınların mücadelesine sahne oldu.

Yıllar önce denizcilik okullarının kadın öğrencilere açılmasıyla başlayan bu süreç günümüzde kadın kaptanlar, kadın çarkçılar ve hatta kadın kılavuz kaptanlar görmemiz ile devam etti.

Mersin Kıyı Emniyet Müdürlüğü Gemi Trafik Hizmetlerinde Trafik Operatörü olarak görev yapan Kaptan Yonca Çetin, denizcilik mesleğinin son yüzyıla kadar erkek mesleği olduğunu fakat bu durumun günümüzde denizciliğin, gemilerin ve teknolojinin gelişmesiyle kadınlarında girdiği bir sektör olduğunu belirtti.

Kaptan Çetin sözlerine şöyle devam etti; “Fiziksel güce ihtiyaçta azaldı doğal olarak şimdi şartlar eşit. Artık güç mental dayanıklılık ve bilgiyle eş değer, bu da cinsiyete bağlı bir şey değil.”
Dedi.

“ÖN YARGILAR GİTGİDE KIRILIYOR”

Öğrencilik yıllarının ilk zamanlarında zorlandığını belirten Kaptan Yonca Çetin; “Ben okuldayken her şirket kadın stajyer almıyordu ve kadın kaptan sayısı çok azdı. Şimdi durum eskisi gibi değil daha iyi artan kadın denizci öğrenci ve gemide çalışan kadın kaptanlar sayesinde önyargılar gitgide kırılıyor . “

“YÜZYILLARDIR GELEN GELENEK BOZULDU”

Kadınların gemilerde uğursuzluk getirdiğini söyleyen kişilere hitaben Kaptan Çetin; “ilk kadın uzakyol kaptanımızın 2003 yılında ehliyetini aldığını, ilk kadın uzakyol başmühendismizin 2011 yılında ehliyetini aldığını belirtmek istiyorum. İlk kadın deniz trafik operatörümüz 2007 yılında, ilk kadın akademisyenimiz 2009 yılında ve ilk kadın kılavuz kaptan 2013 yılında göreve başlamıştır, uğursuzluk getirdiğine inandığınız bu kadınlar artık kaptan olarak gemileri yönetiyorlar. Gemide erkek yoktur kadın yoktur denizci vardır. Denizcilikte dünyadaki en zor mesleklerden biridir. Bu bölüme girmek isteyen öğrencilere tavsiyem mesleği iyi araştırmalarıdır. Denizcilik hem bir meslek hem de bir yaşam tarzıdır.” Dedi.

“NE DÜNYA’DA NE DE BİZİM ÜLKEMİZDE ÇOĞU MESLEKTEKİ KADIN SAYISI YETERLİ DEĞİL”

Kaptan Çetin; “ Ne dünya da ne de bizim ülkemizde çoğu meslekteki kadın sayısı yeterli değil. Kadınların birkaç meslekte yoğunlaşması yavaş yavaş kırılsa da sanırım biraz daha zaman var” dedi.

“Eğer ortada gerçekten bir zorluk varsa biz erkekleri de zorlayabilmektedir.”

Mersin Kıyı Emniyet Müdürlüğü Gemi Trafik Hizmetlerinde Trafik Operatörü olarak görev yapan Kaptan Alp Kınoğlu, meslekteki farklılıkların ve zorlu yönlerinin cinsiyet yönlü olmadığını gemide bir erkeğe ya da kadına ihtiyaç değil de insana ihtiyaç olduğunu belirtti. Sözlerine şu şekilde devam eden kaptan Kınoğlu “ Eğer ortada gerçekten bir zorluk varsa biz erkekleri de zorlayabilmektedir. Gemide tanker bölümünde çalışırken zorlandığımız yönler mevcut ve burada görmekteyim ki kadını zorlayan süreç erkeği de zorlamaktadır. Çünkü cinsiyet gücü diye bir kavram yoktur burada ancak fiziksel güçün farklılığından bahsedebiliriz.” Dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.