ESKİ EL İŞLERİNE OLAN İLGİ HALEN DEVAM EDİYOR

ESKİ EL İŞLERİNE OLAN İLGİ HALEN DEVAM EDİYOR
Yayınlama: 04.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Kullanılan bıçakların zaman içerisinde keskinliğini yitirmektedir. Bıçakların tekrar keskin hale gelmesi için yapılan işlem bıçak bileme olarak bilinmektedir. Adana’da 5 yaşından itibaren bıçak bileme işiyle uğraşan Necati Güreş bıçak bileme işleminin püf noktalarından bahsetti.

Güreş, “Babamdan bu mesleği 5 yaşında öğrendim ve hale devam ettiriyorum. Benden sonra da oğlum bu mesleği devam ettirecek.  Üniversiten mezun oldu iş bulamayınca yanımda çalışmaya başladı. Bizim zamanımızda iş öğrenmek çok önemliydi” dedi.

Güreş eskiye oranla ilginin azaldığını ifade etti; “Eskiye oranla işlerde düşme var. Eski bıçaklar geliyor onların bileme işlemeni yapıyoruz, yenisini istiyorlar veriyoruz. Fabrikasyon ürünler çoğaldı yine de eski el işlerine olan ilgi devam ediyor.”

Güreş bileme işlerine şöyle değindi; “Bileme, tamir işleri oluyor burada bulunan malzemeler ile onları yapıyoruz. Bu işte usta olduğum için bıçak bilemem 2 dk alıyor ama yeni olan birisi 2 saat sürebiliyor.  Bıçak bileme yaparken önce bıçağın ağzında bulunan kalınlığı alıyoruz daha sonrasında çapağını alırız. Daha sonrada temizleyip kullanabilirsin. Bıçağın çapağını bila taşına sürtüyoruz. Aynı zamanda sapı kırılan bıçağın sapını takarız, bıçkı bilemesi yapıyoruz. Bileme işlemi 2 ayda 3 bir yapılması gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.