Büyük baraj kaldırma projesi

Büyük baraj kaldırma projesi
Yayınlama: 31.07.2023
Düzenleme: 31.07.2023 14:55
A+
A-

TOROS (Haber Merkez) – Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en büyük baraj kaldırma projesi, Kaliforniya-Oregon sınırında devam ediyor – ağır makine ve patlayıcıların yardımıyla gelecek yılın sonuna kadar sonuçlanmayacak bir süreç.

Ancak bazı yönlerden barajları kaldırmak işin kolay kısmı. İşçiler, Kızılderili kabileleriyle ortaklık kurarak, Klamath Nehri’ni ve çevredeki araziyi barajlar yükselmeye başlamadan önceki haline döndürmeye çalışırken yaklaşık 17 milyar tohum ekip izledikçe, işin zor kısmı önümüzdeki on yılda gelecek. bir asırdan daha önce.

Yıkım, ülkenin nehirlerinin doğal akışına geri dönme ve balıklar için yaşam alanlarını ve diğer vahşi yaşamı sürdüren ekosistemleri eski haline getirme amaçlı ulusal bir hareketin parçası. American Rivers savunuculuk grubuna göre, Şubat ayı itibarıyla ABD’de 2.000’den fazla baraj kaldırıldı ve bunların büyük bir kısmı son 25 yıl içinde yıkıldı.

Klamath Nehri boyunca uzanan dört hidroelektrik barajının kaldırılması, hareketin en büyük zaferi ve en büyük mücadelesidir. Gelecek yılın sonuna kadar yıkım tamamlandığında, 400 milden (644 kilometre) fazla nehir, tehdit altındaki balık türleri ve diğer vahşi yaşam için açılmış olacak. Karşılaştırıldığında, geçen yıl ABD’de kaldırılan 65 baraj birleşerek 430 mil (692 kilometre) nehri yeniden birbirine bağladı. Proje, Kaliforniya-Oregon sınırına yakın yaklaşık 3,5 mil karelik (9 kilometrekarelik) üç rezervuarı boşaltacak ve yüz yıldan fazla bir süredir ilk kez bazı yerlerde toprağı güneş ışığına maruz bırakacak.

Son beş yıldır, Kızılderili kabileleri tohumları elleriyle topladılar ve tohumları yeni vahşi nehrin kıyılarına ekme planları ile fidanlıklara gönderdiler. Helikopterler, balıklara yaşam alanı yaratmak için ağaç kökleri de dahil olmak üzere, kıyılara dikmek için yüzbinlerce ağaç ve çalı getirecek.2002’de düşük su seviyeleri ve yüksek sıcaklıkların birleşimi, çoğu Chinook somonu olmak üzere 34.000’den fazla balığın ölümüne neden olan bir bakteri salgınına yol açtı. Kayıp, Kızılderili kabilelerinin ve çevre gruplarının onlarca yıllık savunuculuğunu hızla başlattı ve geçen yıl federal düzenleyicilerin barajları kaldırma planını onaylamasıyla doruk noktasına ulaştı. “Nehir bizim kilisemiz, alabalık bizim haçımız. İnsanlarla ilişkisi böyledir. Karuk Kabilesi’nin başkan yardımcısı Kenneth Brink, “Bu yüzden bizim için çok kutsal” dedi. “Nehir sadece yüzmeye gittiğimiz bir yer değil. Bu hayat. Her şeyi halkımız için yaratıyor.”

Proje, vergi mükellefleri ve PacifiCorps vergi mükellefleri tarafından ödenen 500 milyon dolara mal olacak. Ekipler çoğunlukla, Copco No. 2 olarak bilinen dört barajın en küçüğünü kaldırdı. Diğer üç barajın, arkalarındaki rezervuarlar boşaltıldıktan sonra gelecek yıl yıkılması bekleniyor. Bu, bölgedeki bazı ev sahiplerini yıllardır üzerinde yaşadıkları pitoresk gölden mahrum bırakacaktır.Göllerdeki su seviyesi, gelecek yılın ilk birkaç ayında günde 3 fit ile 5 fit (1 metre ila 1,5 metre) arasında düşecek. Ekipler bu su hattını takip ederek, yünlü ayçiçeği, Idaho çayır otu ve Mavi demet buğday otu da dahil olmak üzere 98’den fazla yerel bitki türünden tohum ekmek için topraktaki nemden yararlanacak.

Kabileler en başından beri sürece yatırım yaptı. Resource Environmental Solutions, yerel bitkilerden tohumları elle toplamaları için kabile üyelerini işe aldı. Yurok Kabilesi bir restorasyon botanikçisi bile tuttu.Her türün oynayacağı bir rol vardır. Acı bakla gibi bazıları hızla büyür ve toprağı diğer bitkiler için hazırlar. Meşe ağaçları gibi diğerlerinin tamamen olgunlaşması ve diğer bitkilere gölge sağlaması yıllar alır.

Projeyi denetlemek için oluşturulan kar amacı gütmeyen kuruluş olan Klamath River Renewal Corporation’ın CEO’su Mark Bransom, “Bu, kabile geleneksel ekolojik bilgisi ile batı biliminin harika bir evliliği” dedi.

Bir önceki en büyük baraj kaldırma projesi, Olimpik Ulusal Park’tan Juan de Fuca Boğazı’na akan Washington eyaletinin Elwha Nehri üzerindeydi. Kongre 1992’de nehir üzerinde 1900’lerin başında inşa edilen iki barajın yıkılmasını onayladı. Yirmi yıllık bir planlamanın ardından, işçiler 2014 yılında somon balığı ve çelikbaşlar için yaklaşık 70 mil (113 kilometre) yaşam alanı açarak onları kaldırmayı bitirdi.

Biyologlar, nehrin toparlanmasının en az bir nesil alacağını söylüyor, ancak barajların kaldırılmasından sonraki aylar içinde somon balığı, nehrin bir yüzyıldan uzun süredir erişmedikleri kısımlarında yeniden kolonileşmeye başladı. Restorasyon çalışmalarına yakından dahil olan Aşağı Elwha Klallam Kabilesi, barajların yıkılmasından bu yana ilk kez koho somonu için bu sonbaharda sınırlı bir geçimlik balıkçılık açıyor. Karuk Kabilesi başkan yardımcısı Brink, Klamath Nehri’nde de benzer bir başarının olmasını umuyor. Yılda birçok kez, Brink ve diğer kabile üyeleri elde tutulan ağları kullanarak törensel somon balıkçılığına katılırlar. Uzun yıllar yakalanacak balık kalmadığını söyledi. Nehir tekrar serbestçe akmaya başladığında, insanlar da tekrar özgürce ibadet etmeye başlayabilirler” dedi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.