“EMEKLİLER ARASINDA AYIRIM YAPILAMAZ”

“EMEKLİLER ARASINDA AYIRIM YAPILAMAZ”
Yayınlama: 23.01.2024
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/Sevil Çakmak – Adana’da Yapı Kredi ve özel banka sandık emeklileri Atatürk Parkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında basın metnini Adana Emekliler Derneği Başkanı Ali Alphan okudu.

Başkan Ali Alphan, “Bizler Özel Banka Sandıklarından (Yapı Kredi, Akbank, Garanti, İş Bankası ve diğer Bankalar) Yaklaşık 5 yıldır Devleti yönetenler bizleri’ Öteki Emekliler!’ olarak gördü/görmeye devam emekli olan ‘ beyaz yakalı’ yurttaşlarız. 16 Milyon SGK ve Bağkur emeklilerine bayram ikramiyelerini verdi. Sayıları (Yaklaşık eş ve çocukları dahil) 300-350 bin olan bizleri Bayram ikramiyelerini vermedi ve mağdur ederek vatandaşları arasında ayırım yaptı!” dedi.

“AÇLIK SINIRINDA’ ÜCRET ALAN BİNLERCE EMEKLİMİZ YAŞAM KARŞISINDA ÇARESİZ BIRAKILMIŞ

Alphan konuşmasında emeklilere yapılan zam hakkında şu ifadeleri kullandı; “Demokratik Sosyal bir Hukuk Devletinde bu türden haksızlık, ayırımcılık yapılamaz ve devlet; Anayasanın eşitlik ilkesine’ aykırı davranamaz/davranmamalı. Yine Türkiye’de yaşayan 16 Milyon emeklileri İşçi ve memur ayırımı’ ile yıllık yapılan zamlar konusunda emeklileri ayırmış, Memur emeklilerine % 49.00, SGK- Bağkur ve biz özel sandık emeklilerine %42.00 zam uygun görmüştür. Bu bağlamda; En az 10.000TL.en fazla 15.000.TL arasında ‘ açlık sınırında’ ücret alan binlerce emeklimiz yaşam karşısında çaresiz bırakılmış, geçinemez duruma terk edilmiştir… Bütün bu haksızlık ve adaletsizlikleri bizlere yaşatanlar karşı hak hukuk savunucuları olarak birlikte hareket etme zorunluluğu doğmuştur. Bu nedenle; Biz beyaz yakalı emekli Bankacılar olarak Atatürk Parkında  bir araya gelerek, yaşadığımız adaletsizlikleri, haksızlıkları başta basın emekçileri ve kamuoyuna sesimizi yüksek sesle dillendirmek istedik.”

Alphan, “Hem devlet, hem de çalıştığımız banka işverenleri bizleri sırtlarında yük olarak görüyor ve ölmemizi bekliyorlar! Bu yüzden taleplerimizi haykırıyoruz: Mecliste yeni bir düzenleme ile torba yasasından ‘Emekliler arasında ayırım yapılamaz ve bu haklardan emekliler, Özel Sandık Emeklileri de yararlanır” şeklinde en kısa sürede mecliste yasa çıkarılmalıdır. ‘Devlet babadır kucaklayıcıdır’ tanımına uyan bir yaklaşımı çok özledik! İntibak yasası yeniden düzenlenmeli ve 2000 öncesi ve sonrası emekli olanlar arasındaki ‘ ücret adaletsizliğini sonlandırılmalıdır’ diyerek belirtti.

“HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN YAN YANA OLMALIYIZ”

Adana Emekliler Derneği Başkanı  Ali Alphan konuşmasını sonlandırırken şu ifadeleri kullandı; “‘Ne yapalım? SGK kanunlarını uyguluyoruz’ diyerek sizlerde topu devlete atmayınız ve davranmayınız! Bütün bu sıkıntılar ve haksızlıkları birlikte sahada en geniş emekli kitlelerine sahip, Sendika, Dernek ve Kitle Örgütlerinin Sahaya çıkarak, tepki vermesi ile sonuca etki edebiliriz. Bu yüzden: Kanıksanacak(!) bir pozisyonda yer almayarak ve edilgen olmayarak, haklarımızı almak için yan yana olmalıyız. Kendi gücümüzün farkında olarak hareket etmeliyiz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.