Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2026 yılı brüt asgari ücretinin Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmasının ardından tarım sektöründe çalışan işçilerin yevmiyelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğan, tarım işçilerinin günlük ücretlerinin mevzuat kapsamında otomatik olarak belirlendiğini ifade etti. Mehmet Akın Doğan, “Mevzuat gereği tarım sektöründe çalışan işçilerin yevmiyeleri de otomatik olarak hesaplanmaktadır. 2026 yılı için açıklanan brüt asgari ücretin yirmi altıda biri bin 270 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutara ayrıca yüzde 13 oranında budama ücreti ilave edilerek ödeme yapılacaktır” dedi.
Üreticilerin son yıllarda ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Doğan, 2025 yılı içerisinde birçok üründe yeterli gelir elde edilemediğini belirtti. Soğan, patates, karpuz, kavun, domates, biber ve marul gibi ürünlerin üreticiyi tatmin etmediğini dile getiren Doğan, buğday, ayçiçeği ve soya üretiminde ise aşırı sıcaklık ve kuraklık nedeniyle ciddi verim kayıpları yaşandığını kaydetti. Pamuk üretiminin uzun süredir ekonomik kazanç sağlamadığını ifade eden Doğan, şeftali, narenciye ve benzeri ürünlerin de don zararından olumsuz etkilendiğini söyledi.
“Çiftçilerimiz bugün ciddi bir ekonomik çıkmazla karşı karşıyadır"
Üreticilerin mevcut borçlarını dahi yeni borçlar altına girerek ödemeye çalıştığını belirten Doğan, “Çiftçilerimiz bugün ciddi bir ekonomik çıkmazla karşı karşıyadır. Bu şartlar altında üreticilerimizin haksız ithamlarla hedef gösterilmemesi, onları daha da zorlayacak açıklamalardan kaçınılması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Tarım işçilerine ilişkin uygulanacak protokole de değinen Doğan, söz konusu çalışmanın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlandığını belirterek, “Hazırlanan protokol, yeni göreve başlayacak Adana Valimize sunulacak ve Valiliğimiz başkanlığında kamuoyuna resmî olarak ilan edilecektir” dedi. Sosyal medyada yer alan paylaşımlara dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Kamuoyuna yanlış ve tek taraflı bilgi yayan sosyal medya paylaşımlarına itibar edilmemelidir” diyerek açıklamasını tamamladı.





