Adana Diş Hekimleri Odası, diş hekimlerine yönelik bilimsel eğitim faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. “Muayenehane Pratiğinde Sistemik Hastalıklar ve Diş Hekimi Yaklaşımı” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıya Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Efsun Somay konuşmacı olarak katıldı.

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Dt. Hasan Boğa, diş hekimliğinin yalnızca teknik bir meslek olmadığını, bilimsel yönünün yanı sıra insan hayatına doğrudan dokunan bir alan olduğunu belirterek, “Ağız sağlığı genel sağlığın aynasıdır. Biz yalnızca dişleri değil, insanların özgüvenini de tedavi ediyoruz. Sağlıklı bir gülüş, sağlıklı bir bedenin başlangıcıdır. Kalp hastalıklarından diyabete kadar birçok sistemik hastalığın erken belirtilerini fark ederek yaşam konforuna katkı sağlıyoruz. Bu nedenle diş hekimleri temel sağlığın bel kemiğidir.” ifadelerini kullandı.

Bilimsel toplantıların mezuniyet sonrası eğitimin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Boğa, farklı alanlarda uzman akademisyenleri meslektaşlarıyla buluşturmaya devam ettiklerini söyledi. Toplantıya katılan konuşmacının akademik yayın performansıyla uluslararası alanda dereceler elde ettiğini belirten Boğa, bu başarıdan dolayı tebriklerini iletti.

Ekran Görüntüsü 2026 02 16 161357

Uzmandan havuz uyarısı: Kulak ve boğaz enfeksiyonlarına dikkat!
Uzmandan havuz uyarısı: Kulak ve boğaz enfeksiyonlarına dikkat!
İçeriği Görüntüle

“Tedavi öncesi doğru değerlendirme hasta güvenliğinin anahtarıdır"

Boğa ayrıca mesleği ilgilendiren güncel gelişmelere de değinerek, YÖK ile Sağlık Bakanlığı’nın klinik branşlarda doktora yapılmaması yönünde karar aldığını hatırlattı. Bu kararın ilk bakışta olumlu göründüğünü ancak öğretim üyelerinin akademik gelişiminin nasıl sürdürüleceğinin soru işareti oluşturduğunu dile getirdi. Yeni uygulamayla yılda bir kez harç alınmasının da gündemde olduğunu belirten Boğa, söz konusu düzenlemenin ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını ve iptal edilmesini temenni ettiklerini söyledi. Bilimsel toplantıların kesintisiz devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Efsun Somay ise diş hekimliğinin yalnızca ağız ve diş tedavisiyle sınırlı bir alan olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Somay, “Tedavi öncesi doğru değerlendirme hasta güvenliğinin anahtarıdır. Bu süreç teorik bir zorunluluk değil, doğrudan klinik güvenliği etkileyen kritik bir yaklaşımdır.” dedi.

Ekran Görüntüsü 2026 02 16 161407

Klinik durumlar üzerinden örnekler paylaşıldı

Somay’ın sunumunda özellikle kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere muayenehane ortamında sık karşılaşılan klinik durumlar üzerinden örnekler paylaşıldı. Sistemik hastalıkların diş hekimliği uygulamalarında birer risk unsuru olarak değil; doğru anamnez, uygun risk sınıflaması ve güncel kılavuzlar doğrultusunda yönetilebilecek süreçler olduğuna dikkat çekildi.

Sunumda öne çıkan yaklaşımın, tedavi öncesi değerlendirmenin yalnızca hastayı değil, hasta ile yapılacak işlemin dengesini doğru analiz etmek olduğu ifade edildi. Bu bakış açısının, diş hekimlerinin klinik karar alma süreçlerine önemli katkı sunduğu belirtildi.

Kaynak: Adana Diş Hekimleri Odası