Deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmaları bilimsel veriye dönüştürecekler

Deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmaları bilimsel veriye dönüştürecekler
Yayınlama: 08.03.2023
A+
A-

 

 

(AA)-Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde yıkılan binalardaki yapısal kusurların belirlenmesi için bölgedeki çalışmalarını tamamlayan Akdeniz Üniversitesinden bilim insanları, sonuçları rapor haline getirerek bilimsel verilere dönüştürecek.

Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Erdal ve araştırma görevlisi Hüseyin Söğüt, depremlerin merkez üssü olan Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde saha incelemesi gerçekleştirdi.

Ardından Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay’da yıkılan yapıları analiz eden bilim insanları, yıkıma uğramış betonarme yapılarla farklı taşıyıcı sisteme sahip yapıları, fabrika binalarını, GES güneş enerji sistemlerini, tarihi yapılar ile çelik yapıları da inceledi.

Saha çalışmalarını tamamlayan ekip, enkazdan ve AFAD’ın istasyonlarından elde ettikleri deprem verilerini rapor halinde TÜBİTAK’a sunacak. Bilimsel veriler, akademik çalışma olarak yayımlanarak, yeni yapılacak binalarda hasarın en aza indirilmesi hedefleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.