“Cumhuriyet’in Çocukları” 100. Yıla damgasını vurdu

“Cumhuriyet’in Çocukları” 100. Yıla damgasını vurdu
Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Seyhan Spor Kulübü’nün 100. kuruluş yıldönümünde yönetmen Zafer Özgentürk tarafından ‘Futbol sadece futbol değildir’ felsefesiyle hazırlanan ‘Cumhuriyet’in Çocukları’ belgeseli izleyenleri Kurtuluş Savaşı’nın ilk yıllarına götürdü.

100. Yıl coşkusunu doyasıya yaşatan belgesel, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nu tıklım tıklım dolduran sanatseverlerden tam not aldı ve ayakta alkışlandı. Muhteşem galada sanatseverler yönetmen Zafer Özgentürk ve sanatçılarla söyleşi yapma imkânı da buldu.

ÖYKÜLERİ YOK OLMAKTAN KURTARDIK

Açılışta konuşan Seyhanspor Kulübü Başkanı Zekeriya Turanbayburt, milli mücadeleye inanmış amatör ama güçlü bir ekibin büyük özveriyle gün yüzüne çıkarttığı belgeselin Cumhuriyet’in 100. Yılına yakıştığını belirtti.

Turanbayburt, “Direnişin, Adanalılık kimliği içinde harmanlanarak kentimizin hafızasına kazandığı bir dönemi tarihe not düşmenin gururunu yaşıyoruz. Bu belgesel, çevremizdeki savaş alanları insan kanına boğulurken, özgürlüğün, bağımsızlığın ve cumhuriyetin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne sermiştir.” dedi.

Bu belgeselle Seyhanspor’u bugünlere taşıyanların öykülerini yok olmaktan kurtardıklarını vurgulayan Turanbayburt, “Takımda büyük emekleri bulunan Salim Şahbaz ve Seçkin Öngören aramızdan ayrıldılar. Oysa bu belgeselde kendilerini görmelerini çok isterdim.” diye konuştu.

Takımın kurucusu Ahmet Remzi Yüreğir’den bugüne kadar gelen tüm başkan, yönetim kurulları ve futbolculara minnet borçlu olduklarını dile getiren Turanbayburt, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a katkılarından dolayı teşekkür etti.

Yönetmen Zafer Özgentürk de, “Emperyalizmin, sadece yeryüzündeki insan topluluklarına değil tüm canlılara zarar veren barbarca bir sistem olduğunu düşünüyorum. Bu mücadelenin, emperyalist barbarlığın tarihin çöplüğündeki yerini alana dek sürmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu

FUTBOLUN SADECE FUTBOL OLMADIĞINI GÖRDÜK

Belgeselin ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, “Bu belgesel bize futbolun sadece futbol olmadığını ve ülkenin kurtuluşunda ne fedakârlıklar yapıldığını gösterdi. Emeği geçenleri kutluyorum.” ifadesini kullandı.

Programın sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve eşi, Seyhanspor’un kurucusu Ahmet Remzi Yüreğir’in torunu Tiraje Zeynep Yüreğir ile yönetmen Zafer Özgentürk’e çiçek verdi.

Belgeselde; Adana’nın Fransız işgali altında ezildiği yıllarda, işgalcilerin isyan ateşinin tutuşması korkusuyla şehirde erkeklerin bir araya gelmesine yasak konulması ve bu yasaktan futbolun birleştirici gücünü kullanarak kurtulmaya karar veren halkın; adını önce Türk Gücü koydukları, sonrasında da Seyhan nehrinin adını verdikleri Seyhanspor’u kurmaları sinema tadında anlatılıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.