ÇUKURUOVA’NIN 190 YILLIK ŞALVAR GELENEĞİNE İLGİ HİÇ AZALMIYOR

ÇUKURUOVA’NIN 190 YILLIK ŞALVAR GELENEĞİNE İLGİ HİÇ AZALMIYOR
Yayınlama: 11.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Şalvarın Adana’daki tarihçesine baktığımızda 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa’nın Çukurova’yı istila etmesiyle şalvarın Adana’da kullanılmaya başladığı görülüyor. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova’ya yerleşmeleriyle yaygınlaşan şalvar siyah rengi, genişliği ve rahatlığıyla hem kadınlar tarafından hem de erkekler tarafından çok kullanılır hale geldi.

Günümüzde ise değişen moda karşısında hala yerini korumaya çalışıyor. Adana’da Büyük Saat civarında 45 yıldır şalvar dikimi ve imalatı yapan Abdullah Subakan bizlere bilgilendirmede bulundu.

Subakan, “45 seneden beri şalvar dikimi ve imalatı yapıyoruz. Daha öncesinde toptancılığını yapardık. Kumaş olarak kendimiz alıyoruz, kendimiz imal ediyoruz. Halka satışımızı yapıyoruz” dedi.

Kumaş seçerken yöreye uygun kumaş ve desenler seçildiğini söyleyen Subakan, “Her yörenin kendine göre kumaş tarzı vardır. Kimisi geniş güllü isterler bizde çıtı pıtı isterler. Geçmişe oranla şalvara olan ilgi yine de devam ediyor. Hatta daha da fazlalaştı. Nedeni ise en rahat olan kıyafet şalvardır. Pantolondan, pijamadan en rahatı şalvardır”

Subakan şalvarın yapım aşamalarına kısaca değindi; “Şalvarın yapım aşamaları ise bazen kendimiz kumaşı kestiğimizde kendi ölçümüze göre keseriz. Ya da müşteri kendisi getirdiği taktirde ölçüleri alırız ona göre şalvarı yaparız. Genç kızlar 2.5 giyerler, kilolu olanlar ise 3.5’den giyerler.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.