Çukurova Üniversitesi önemli projeye imza attı

Çukurova Üniversitesi önemli projeye imza attı
Yayınlama: 22.09.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ) –TOROS –Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümü topraksız tarım yöntemini yapay zekâ ile optimize ederek önemli bir TAGEM (Tarım ve Orman Bakanlığı) projesine imza attı. “Kapalı dikey topraksız tarım yöntemiyle model bitki marul üretim tekniklerinin yapay zekâ ile optimize edilmesi” adlı inovasyon projesi, paydaşlarına sunularak tanıtımı yapıldı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan, Doç. Dr. Bekir Bülent Arpacı, Prof. Dr. N. Ebru Kafkas, Ar. Gör Boran İkiz, Doktorant Abdullah Aldiyab ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Kartal’ın yer aldığı TAGEM Projesi, özel sektör ortağı olarak Cantek-Farminova şirketinden Hakan Karaca ve Ali Eroğlu ile beraber yürütülüyor.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Nurettin Kaşka Toplantı Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısının sunumunu Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan yaptı. Prof. Dr. Daşgan, “Teknolojik dönüşüm her türlü endüstriyi etkilerken, tarımın bundan etkilenmemesi mümkün görünmemektedir. Azalan tarım alanları, değişen iklim koşulları, salgın hastalıklar, artan gıda temini ve tarımdaki işgücü azalması yenilikçi inovasyon teknolojilerin kullanımını zorunlu kılmaktadır. İklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri ve salgın hastalıklar, insanlarda ve hükümetlerde gelecekte gıdaya kolay ulaşamama endişesi oluşturmaktadır.  Gelecekte hedef, tarım stratejilerimizi değiştirmek suyu, enerjiyi ve yetiştirme alanlarını optimum şekilde kullanan bitki fabrikalarında dikey olarak topraksız yetiştiricilik projelerini devreye sokmaktır. Bitki yetiştiriciliği için gerekli tüm çevre koşulların optimum şekilde kontrol edilebildiği, iklim değişikliğinden bağımsız, dikey katlar şeklinde alanın ve suyun %2 gibi en ekonomik şekilde kullanıldığı ‘Bitki Fabrikaları’ veya “Kapalı Dikey Tarım Tesisleri”, gelecekte gıda üretiminin teminatı rolü ile popüler üretim modeli olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.