“COVİD-19 SONRASI GENEL EĞİTİMDE DÖNÜŞTÜRÜCÜ DİJİTAL ÖĞRENME”

“COVİD-19 SONRASI GENEL EĞİTİMDE DÖNÜŞTÜRÜCÜ DİJİTAL ÖĞRENME”
Yayınlama: 04.10.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Avrupa Birliğinin Erasmus+ programı tarafından desteklenen “Covid-19 Sonrası Genel Eğitimde Dönüştürücü Dijital Öğrenme” projesinin ikinci yüz yüze toplantısı için Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi’nin konuğu olarak Adana’ya gelen proje ortağı ülke temsilcileri Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.

ÇGC Başkan Yardımcısı Dilek Akın, Mali Sekreter Süreyya Uri, Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ulucan ve Kadir Adıyaman tarafından konuk edilen heyet, Letonya’nın yürütücülüğünde, Türkiye, İtalya ve Polonya’dan 4 kurumunun ortak çalışması olan projeye ilişkin bilgi paylaşımında bulundular.

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Ülke Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, Proje Araştırmacıları Doç. Dr. Erdinç Ballı ve Rıfat Kolaşin, Fundacja im. Zofii Zamenhof Vakfindan Zbigniew Dabrowski, Adrian Maćkiewicz, Bartosz Goras ve Rezekne Teknoloji Akademisinden Svetlana Iljına projenin yeni bir salgının konuşulduğu şu günlerde daha da önem kazandığını ifade ettiler.

Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, 2019 yılında dünyayı etkisi altına alan, 2020 yılının Mart ayından itibaren de Türkiye’de görülmeye başlanan Covid-19 salgını sonrası, yüz yüze eğitimlere son vermek zorunda kalan eğitim kurumlarının uzaktan eğitime geçmek ve dijital platformları çok yoğun bir şekilde kullanmak zorunda kaldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Covid 19 sırasında ve sonrasında eğitim kurumları her kademede ( anaokulu, ilköğretim, lise, üniversite) uzaktan eğitime geçmek ve dijital ortamları çok yoğun bir şekilde kullanmak zorunda kalmıştır. Bu dijital ortamlardaki eğitimin başarısı gerek öğretmenlerin gerek öğrencilerinin dijital okuryazarlık ve dijital yeterliliklerine bağlıdır. Özellikle, öğretmenlerin dijital yeterlilik düzeyleri bu uzaktan eğitimin başarısında önemli roller oynamaktadır. Bu nedenle öğretmenlerin dijital yeterlilik düzeylerinin belirlenmesi, eksiklerinin tespiti ve eksiklerin giderilmesi için yapılması gerekenlerin ortaya konulması uzaktan eğitimin başarısı açısından önemlidir.

Bu kapsamda bu projenin amacı proje katılımcıları olan ülkelerdeki ( Letonya ( yürütücü ülke), İtalya, Türkiye ve Polonya) ilköğretim ve lisede ( genel eğitim) görev yapan öğretmenlerin, uzaktan eğitim açısından dijital yeterlilik düzeylerinin ve eksikliklerinin belirlenmesi ve buna istinaden pilot eğitimler düzenlenmesi ve bir el Kılavuzu oluşturulmasıdır.”

Proje Araştırmacıları Doç. Dr. Erdinç Ballı ise “Proje tamamlandığında, öğretmenlerin uzaktan eğitimdeki dijital yeterliklerini ölçebilecek bir anket geliştirilerek Avrupa’nın 4 farklı ülkesinde genel eğitimdeki öğretmenlerin dijital yeterlilik ve okuryazarlık düzeylerinin belirleneceğini ifade etti. Ballı, su sayede söz konusu eksikliklerin giderilmesi için hazırlanacak olan el kılavuzu ve pilot eğitimler sonucunda uzaktan ve dijital eğitime entegrasyon tamamlanmış olacak” dedi.

PROJENİN ÇIKTILARI;

Doç. Dr. Erdinç Ballı, projelerin çıktılarını ise şöyle özetledi:

1) öğretmenlerin uzaktan eğitimdeki dijital yeterliklerini ölçebilecek bir ölçek (anket) geliştirmek. Ve geliştirilen bu anket ile Avrupa’nın 4 farklı ülkesindeki genel eğitimdeki öğretmenlerin dijital yeterlilik/ okuryazarlık düzeylerini belirlemek.

2) Bu eksikleri gidermek ve var olanı geliştirmek için eğitim planları geliştirmek ve pilot eğitimler uygulamak.

3) Öğretmenlerin uzaktan eğitimde dijital yeteneklerini artırmada kılavuzluk edecek bir el kitabı ortaya koymaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.