ÇİFTLERİN İLİŞKİ İÇERİSİNDEKİ İLETİŞİM KURMASI ÖNEMLİ

ÇİFTLERİN İLİŞKİ İÇERİSİNDEKİ İLETİŞİM KURMASI ÖNEMLİ
Yayınlama: 18.07.2023
Düzenleme: 18.07.2023 16:08
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal / Sevil Çakmak- Evlilik, pek çok çiftin hayatında önemli bir dönüm noktası olan değerli bağlardan birisidir. Psikolog Bahattin Bakır mutlu evlilikler için tavsiyelerde bulundu.

Bakır,” Çiftler için birlikte bir hayatı paylaşmak, sevmek, sevilmek, bir ömür beraber olmak, mutlu olmak ve daha pek çok anlamı içerebilir. Ancak evlilik beraberinde çatışmaları, zorlukları ve özellikle de ilk yıllarında bir uyum sürecini de beraberinde getirir. Bu yazıda da evliliğe adaptasyon sürecinde neler yapılabileceğinden ve güçlü ilişkiler kurmanın yollarından bahsedeceğiz. Zira çiftlerin fazla ‘zıt kutup’ olması ilişkide de çok sık istek ve ihtiyaç çatışması anlamına gelecektir. Bu nedenle çiftlerin ortak paydalarının olduğu ya da ortak paydayı inşa edebildikleri ilişkiler daha mutlu ilişkiler olmaya adaydır. Ortak payda derken de burada da sınırları çizmek önemlidir. İlişki dediğimiz şey iki birey arasındadır. Yani ‘sen’ ve ‘ben’ arasında bir ilişkiden söz edebiliriz. İlişkilerde sıklıkla ‘biz’ olmaktan bahsedilir ancak bu da nispeten doğru değildir. Dolayısıyla iyi bir ilişkide de çiftlerin birey olarak kalabilmeleri önemlidir. İşte bu birey olarak kalabilmek ile ortak payda oluşturmak sürecinde iyi bir denge kurabilmek de iyi bir ilişkinin anahtarıdır.”

“NASIL ÇÖZEBİLİRİZ’ SORUSUNU CEVABINI BULMALILAR”

Bakır, “Ayrıca tartışmalarda sürekli birbirinin hataları üzerinden kurulan bir iletişim de çiftlerin ilişkisinde çok işe yaramaz. ‘Sen bunu yapmıştın’ diye başlayan bir iletişim genellikle ‘Sen de bunu yapmıştın’ diye bir karşılık alır. Bu nedenle tartışmalarda haklı, suçlu aradığımızda iki tane haklı iki tane de suçlu buluruz. Bu yüzden çiftlerin haklı ve suçluyu aramayı bırakıp ‘Nasıl çözebiliriz’ sorusunu cevaplamaya çabalamaları da ilişkiyi uzun vadede güçlendirebilir. Bunu yaparken de ben dilini kullanmalıdırlar. Sen dili karşı tarafı suçlayan ve hataları üzerine kurulan bir iletişimken, ben dili kendi duygularımız, düşüncelerimiz ve ihtiyaçlarımız üzerinden kurulan bir iletişimdir. İhtiyaçların anlaşılması, duyguların ifade edilebilmesi, ilişki içerisinde çiftlerin birey olmasının da korunabilmesi, ortak payda inşa edebilmek, birlikte etkili zaman geçirmek, sohbet edebilmek pek çok şey iyi bir ilişkinin anahtarıdır. Evlilik kurulurken de evliliğin ilk yıllarında da tartışmalar çok sık olur ki bu durum çiftlerin birbirini tanıma sürecinin doğal bir parçasıdır. Bu tartışmalar ilişkiyi güçlü bir noktaya taşıyabilir ki bunun da yolu etkili bir iletişim (yani ben dili), duygu ve ihtiyaçların konuşulup karşılanabilmesi ve güvende hissetmekten geçer” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.