BÖLGESEL YENİDEN YAPILANMA KALKINMA MERKEZİ LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BÖLGESEL YENİDEN YAPILANMA KALKINMA MERKEZİ LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yayınlama: 18.12.2023
Düzenleme: 15.12.2023 09:48
A+
A-

Toros (Özel Haber) Melisa Karmış – Depremden etkilenen illerin yeniden yapılanması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Kuruluşu, Adana Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Odası ve İhtiyaç Haritası tarafından kurulmuş olan ve EnerjiSA tarafından kurulan “Daha İyi Bir Gelecek’ platformu tarafından desteklen Bölgesel Yeniden Yapılanma Kalkınma Merkezi Lansmanı düzenlendi.

Depremden bu yana bölgesel yeniden yapılanmanın ve kalkınmanın ele alındığı lansmanda açılış konuşmalarını İhtiyaç Haritası İcra Direktörü Evren Aydoğan, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Tuncay Yıldırım, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Loisa Vinton gerçekleştirdi.  Yaptığı açılış konuşmasında İhtiyaç Haritası Koordinasyon Toplantısına katılan ve destek veren herkese teşekkürlerini ileten Başkan Bayram sözlerine şu şekilde devam eti; “Öncelikle 6 Şubat Depreminde hayatını kaybeden herkese Allah’tan rahmet diliyorum. O dönemde çok göz yaşartıcı ve duygu dolu şeyler yaşadık. Bizim milletimiz ülkesine düşkün bir millet. Bu dönemde o kadar çok yardım geldi ki depolar ayarlamak zorunda kaldık. Bu dönemde İhtiyaç haritası ve İhtiyaç Haritası Kurucusu Mert Fırat ile tanıştım. Bizlerle görüşme talebinde bulundular ve bu konuda bizlerle iş birliği yapmak istediklerini dile getirdiler. İhtiyaç haritasına ve Mert Bey’e gerçekten Allah razı olsun. O dönemde deprem bölgesine yardım sağlamak ve yeniden yapılanma hususunda çok ciddi yardımları oldu. Odamız bünyesinde İtiyaç Haritası için biz kapılarımızı sonuna kadar açtık. Şu anda ise bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi ile depremden etkilenen illeri yeniden yapılandırmak ve kalkındırmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

“BÖLGEYİ İYİLEŞTİMEK VE DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN YENİDEN KALKINMA ÇOK ÖNEMLİ”

6 Şubat Depreminin 11 ilde yarattığı etkileri yeniden toparlamanın öneminin vurgulandığı lansmanın bir diğer katılımcısı ise İhtiyaç Haritası Kurucusu ve Sanatçı Mert Fırat’tı. Hataylı olduğu için bölgeyi iyi tanıdığın bu sebeple afeti bizlerle yaşadığını ifade eden Fırat ayrıca konuşmalarında şunlara da yer verdi. Fırat; “Deprem bölgesinde yeniden yapılanma hızlı bir kalkınma fikri en başından beri aklımızda olan bir projeydi.  Bu yolculuğun içerisinde kültürel kalkınma ve sosyal kalkınma önceliklerin çok gerisinde duruyor gibi görünse de aslında kentlerin hafızası aslında orada yaşayan insanların hafızasıdır. Bu konuyu kişi kayıpları ile bir tutamayız ama o insanların hafızasında geçmişte ki anılarının kaybolması hem psikolojik hem sosyolojik olarak kişileri çok ciddi etkiliyor. Evet bu tür hızlı iyileşmelerin belki gerisindeyiz ama çeşitli bakanlıkların bu anlama anlamda çok ciddi çalışmaları var. Bu afeti yaşayan insanlar aslında bu durumu çok önemsiyorlar ve orada ki var olan restoranlardan tutunda valilik binasından meclis binasından insanlara anı olmuş binalara kadar yeniden yapılanması için çalışma yürütüyorlar. Burada tabi dayanıklı kentlerin yeniden oluşması içinde bölge için ileriye doğru planlamalar yapılıyor tabiî ki de. Bu planlamalar nezdinde ise merkezi taşınan şehirler olacak yüksek bir ihtimalle. O bölgenin psikolojisini ve haliz hazırda sosyolojik etkisini de yönetmek çok zor. Çünkü bahsettiğimiz bu yerler kültürel miraslarda aynı zamanda. 700-800, 1000 küsür yıllık binaların, izlerin olduğu hafızalardan bahsediyoruz. Tabi bir taraftan o hassasiyeti de gözeterek yeniden bir yapılanma yapılıyor. O anlamda hani kaynağın gelişmesi burada ki bilincin gelişmesi toplumla kurulması önemli. Burada farkındalık yaratacak çalışmaların yanı sıra artık harekete geçmenin çok büyük bir önemi var. Ama bir yandan buna dair adımı atmakta değerlidir. İnsanların hem sosyolojik hem de psikolojik sağlıkları için hem de hayatlarını devam etme motivasyonları sürmeye devam etsin. En önemlisi bu insanlar yeniden kentlerine mahallelerine dönebilsinler. Yerine getiremeyecek çok kaybımız var fakat aynı sosyokültürel bağı kurabilecekleri bir arada kalabilecekleri bir ortamın kurulması çok önemli” şeklide konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.