“BİR ZAMANLAR ÇUKUROVA” MİNYATÜRÜ TAMAMLANDI

“BİR ZAMANLAR ÇUKUROVA” MİNYATÜRÜ TAMAMLANDI
Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adanus Sanat Evi’nin sahibi ve Ahşap Oyma Sanatçısı Ömer Erdoğan, 2017 yılından beri yılmadan, yorulmadan üzerinde çalıştığı  ‘Bir Zamanlar Çukurova’ projesi hakkında bilgiler verdi.

20 yıldan daha uzun bir süredir bu sektörde geleneksel el sanatları ile uğraştığını belirten Erdoğan, “2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile ‘Devlet Sanatçısı’ ünvanını aldım. Yani bu ünvan, geleneksel el sanatları alanında somut olmayan kültür mirası unvanı. 2016 yılında da Adana Geleneksel El Sanatları Kültür ve Turizm Derneği’ni kurdum. Kurmuş olduğum dernek hale aktif olarak devam ediyor. Bu 3. dönemim ve hala derneğin başkanlığını yapıyorum. 10 yıldır da bu dükkan da gelen müşterilere kapımızı açmaya devam ediyoruz” dedi.

“BENİM İÇİN ÇOK CİDDİ BİR PROJE OLDU”

Erdoğan, 3.5 yıldır ‘Bir Zamanlar Çukurova’ projesi üzerinde çalıştığını belirtti ve proje hakkında şu ifadelere yer verdi; “2017 yılından önce hazırladığım bir projeydi. Fakat çok fazla para bulamadım bu projeyi ayağa kaldırmak için birçok malzeme materyal, hammadde lazımdı. Yine dernek başkanlığım sürecinde bu projeyle ilgili Avrupa Birliği 2017 yılında bir hibe programları vardı. Bu hibe programı da Kültür ve Sanat’a denk gelmişti. Dolayısıyla benim için çok ciddi bir proje oldu. 1 yıl çalıştım. Proje için araştırmalar yaptım.  Bu çalışmalarımı 3.5 yılda bitirdim. 26 tane bu bölgeye özgü Anadolu’ya, Adana’ya özgü, Çukurova’yı  anlatan ‘Bir Zamanlar Çukurova’ adını koyduğum bu projem 26 tane ve arkası gelmek üzere 1etap,  2 etap  ve 3etap olan  bir Adana kompozisyonu,  müzede sergilenerek insanlar geldiğinde belki etrafında tavaf bile edebilecek derecede bir proje olacak.”

“TAMAMEN ADANA’YI ANLATIYOR”

Erdoğan sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Her gün yaklaşık 4-5 saat vakit ayırarak ve gizli bir şekilde yaptım. Maalesef fikir hırsızları var. Sizin emek harcayarak yaptığınızı hemen makine sayesinde hızlı şekilde, bir şeye benzemeyen ürünler yapıyorlar.  Yapmış olduğum proje tamamen Adana’yı anlatıyor. Pamuk hasadını anlatan, buğday, narenciye ile ilgili, Saimbeyli’nin kiraz festivali anlatıyor. Her bir araba diğerinden farklıdır. İçerisindeki ayrıntı verilen, mesaj farklıdır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.