Feke'deki milyonluk ihale Meclis'te! CHP'li Barut'tan 'eksik kabul' iddiası
Feke'deki milyonluk ihale Meclis'te! CHP'li Barut'tan 'eksik kabul' iddiası
İçeriği Görüntüle

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına yaptığı konuşmada emeklilerin açlık ve yoksulluğa mahkûm edildiğini söyledi. Barut, emeklilere yönelik mevcut uygulamaların kabul edilemez olduğunu belirterek, “Emeklilerimiz onurumuzdur, gururumuzdur, namusumuzdur, şerefimizdir” ifadelerini kullandı.

En düşük emekli aylığının 20 bin liraya sabitlendiğini hatırlatan Barut, “Böylesine müstesna bir kesim, bir eli yağda bir eli balda olanlar tarafından bu maaşa mahkûm edilmiştir. Uçan, yüzen, yazlık ve kışlık saraylarda sefa süren tek kişinin dayatmasıyla yaklaşık 5 milyon emekli bu maaşla yaşamaya zorlanıyor” dedi. Dul ve yetim maaşları ile 65 yaş aylıklarının bunun da altında olduğunu kaydeden Barut, “Bu iktidarda vicdan yok, acıma yok, utanma hiç yok” diye konuştu.

Ekonomik verileri de paylaşan Barut, “Bu ülkede asgari ücret 28 bin lira, açlık sınırı 30 bin liranın üzerinde, yoksulluk sınırı ise 90 bin lirayı aşmış durumda. 20 bin lirayla bu ülkede nasıl yaşanır? Nasıl kira ödenir, faturalar yatırılır, pazara çıkılır?” diye sordu. Bu durumun bir geçim sorunu değil, “bir hayatta kalma sorunu” olduğunu vurguladı.

“Emekli maaşı en az açlık sınırının üzerinde olmalıdır"

Emeklilerin ülkenin geçmişi ve geleceği olduğunu dile getiren Barut, “Emekli dediğiniz insan bu ülkenin yollarını yapan, fabrikalarında çalışan, tarlasında üreten insanlardır. Bugün emekliysen ya bu maaşla kira ödeyeceksin ya faturaları ya da mutfağı döndüreceksin. Üçü birden artık lüks sayılıyor” ifadelerini kullandı. Barut, “Emeklilerimize açlık sınırının altında maaş vermek ‘öl’ demektir, insanı açlığa mahkûm etmektir” dedi.

Çözüm önerilerini de dile getiren Ayhan Barut, “Emekli maaşı en az açlık sınırının üzerinde olmalıdır. Bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. İntibak düzenlemesi yeniden yapılmalı, aylık katsayı oranları 2008 öncesine getirilmelidir” şeklinde konuştu. Barut, “İnsanca yaşamak bir ayrıcalık değil haktır. Emekliler yük değildir, fazlalık hiç değildir” diyerek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Kaynak: Ayhan Barut