ASRIN TARİHİ: KOZAN (SİS) KALESİ

ASRIN TARİHİ: KOZAN (SİS) KALESİ
Yayınlama: 16.09.2023
Düzenleme: 16.09.2023 17:59
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan 7 asırlık tarih gözleri kamaştırdı. Gelenleri kendisine hayran bırakmasıyla ziyaretçi akınına uğrayan bu tarih günden güne değerleniyor.

Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan, Kozan Belediyesi tarafından restore edilen Kozan Kalesi, ziyaretçilerini doğası ve tarihi ile mest ediyor. Binlerce turisti ağırlayan asırlık tarih M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip. Adana bölgesinin zengin tarihine ve kültürel mirasına sahip önemli bir yapıdır. Kozan Kalesi, 12. yüzyılda Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa edilmiştir. İki ayrı kısımdan oluşan kalenin ana kısmı, 400 metre uzunluğunda bir sur duvarı ile çevrelenen bir iç kaleyi içerir. İç kalede, su kuyuları, sarnıçlar, zindanlar ve mutfaklar gibi birçok yapı bulunur. Dış kale ise, sur duvarları ve burçlarla korunan geniş bir avludan oluşur.

Kozan Kalesi, tarihi boyunca birçok kez el değiştirdi ve çeşitli amaçlar için kullanıldı. İlk olarak Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa edildi ve daha sonra Kilikya Ermeni Krallığı’nın eline geçti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise, kale bir askeri üs olarak kullanıldı. Günümüzde ise, Kozan Kalesi turistlerin ziyaret ettiği turistik tarihi bir yapı olmuştur.

FOTOĞRAF TUTKUNLARININ GÖZDESİ OLDU

Çukurova’nın en önemli kalelerinden biri olan 400 metre rakımlı Kozan Kalesi,  ilçeye yakın manzarası ile ziyaretçilerini tarihi dokusuna hayran bırakıyor. Tarihi kale Menengiç ağaçlarından toplanan yemişleri ve kahve ikramı ile ziyaretçilerini ağırlarken, ilçeyi ziyaret edenler, tarihi ve doğası ile kendine hayran bırakan,  Kozan Kalesinin manzarasında hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Kozan Kalesi’ni ziyarete gelen Fatma Kurt “Şehri kaleden izlemek oldukça keyifli. Manzarası gündüz ve gece olmak üzere ayrı ayrı muhteşem. Aileler açısından park ve piknik alanlarının olması oldukça huzur verici, menengiç kahvesini de mutlaka içmelisiniz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.