ASKİ SCADA KONTROL MERKEZİ BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ASKİ SCADA KONTROL MERKEZİ BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yayınlama: 30.11.2023
Düzenleme: 30.11.2023 15:43
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak Proje kapsamında 40 adet Daraltılmış Ölçüm Alanı oluşturuldu. Su kayıplarının azaltılmasına yönelik yapılan işlerin izlenmesi, değerlendirilmesi ve kontrol edilmesi amacıyla yapılan, Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ SCADA Kontrol Merkezi binası tamamlandı. Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ SCADA Kontrol Merkezi binasının açılışı ve basın toplantısı gerçekleştirdi. Açılışı Adana Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Zeydan Karalar gerçekleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Bu model Türkiye’de bir ilk. Hep diyorum ya Adana ilklerin memleketi, bir sürü şeyde ilkleri Adana’da yapmıştır. Yapay zekayı kullanan ve önemli ölçüde su tasarrufu sağlayan bu projeyi yapana, ASKİ’nin personel, müdürüne, ayrıca firmaya çok teşekkür ediyorum. Şimdi E-5 güneyinde 40 daraltılmış bölgede yani Adana’nın yüzde 17’sini içeren su kullanım alanında nerede ne kadar su kullanılıyor bunları daralttık. Bir kaçak olduğunda nerden kaynaklanıyor, onun tespiti için çalıştık. Bunun sonucunda yaklaşık 40 daraltılmış bölgede 7 milyon metreküp su tasarrufu sağlıyoruz” dedi.

“ÇALIŞMA BİTTİĞİNDE YAKLAŞIK OLARAK 40 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU OLACAK”

Zeydan Karalar açıklamasında yaptıkları çalışma sayesinde su tasarrufu sağladıklarına değindi; “Şimdi basınçla ilgili kontrolü yapay zeka yapacak. İnsanın kontrolü artık yok dolayısı ile hata yapma riski de yok. Geçmişe oranla su baskınlarının azaldığı görüyorsunuz. Çünkü çok önemli bölgelerde yağmur suyu tahliye hatları yaptık. Bugün Adana’nın tamamını bu sistem ile kontrol ettiğimizde bu çalışma bittiğinde yaklaşık olarak 40 milyon metreküp su tasarrufu olacak. Yaklaşık olarak Adana’nın 3 aydır kullandığı su miktarı. Biz başlarken özellikle Suriyeli ve diğer mültecilerin nüfus artışı ile çatalandan çıkarılan suyun artık Adana’ya yetmeyeceğini yeni bir arıtma ihtiyacı olduğunu onu projelendirmemiz gerektiğini teknik elemanlar ile konuştuk.  Fakat bu sistem öyle bir ihtiyacı en az bir süre ertelemiş olacak. Biz Adana’yı yeni bir arıtma sistemi yapmaktan kurtarmış olduk. Bugün arıtmanın maliyeti yaklaşık 500-600 milyon Türk lirası.”

“ONLARCA KÖYÜN SU İHTİYACINI GİDERDİK”

Başkan Karalar, “Dünya’nın %40 ı su sıkıntısı yaşıyor. Adana merkezde öyle bir su sıkıntısı yok. Ama bugün Kozan’nın birkaç köyünde daha yüksek tepelerinde su bulamıyoruz. Biz onlarca köyün su ihtiyacını giderdik. Suyu olmayan  köy neredeyse 10 altında. Bu önemli bir başarıdır. Su hayattır, su olmadan hayat düşünülemez. Küresel ısınma hızla devam ediyor, durdurulamıyor ve dünyanın sıcaklığı 2 derece daha artması durumunda neler olacağını tahmin etmek bile istemiyorum. Çünkü doğa insanın kendine hunharca, insafsızca davranmasının intikamını alıyor. Bizde aslında küresel ısınmanın getirdiği olumsuzlukları bu şekilde engellemiş oluyoruz” ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.