AŞIRI SICAKLAR KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!

AŞIRI SICAKLAR KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!
Yayınlama: 12.07.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – Yazın kimi dönemlerde hava sıcaklıklarının beklenen mevsim normallerinin de üzerine çıkması kavurucu sıcaklar yaşanmasına neden oluyor.

Bu gibi durumlarda kalp hastalıkları ile ilgili şikâyetlerde de kayda değer bir artış yaşanıyor. Sıcak ve nemli hava, özellikle yaşlılar, kalp hastalığı olanlar ve hipertansiyon ilaçları kullanan kişiler açısından ciddi anlamda risk yaratıyor.
Aşırı sıcak havaların özellikle nemle birleştiğinde kalp-damar sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Tolga Koçum, alınacak basit önlemlerin bazen hayat kurtarıcı olabileceğini hatırlatarak uyarılarda bulundu. Sıcak çarpmasına dikkat!
Sıcak ve bunaltıcı günlerde kalbimiz, vücudumuzu soğutan temel mekanizma olan terleme olayını başlatmak için normalden daha fazla kan pompalamak zorunda kalıyor. Sıcak çarpması ise vücudumuzun kendini soğutma işlevinde başarısız olması ile ortaya çıkıyor. Bu durum, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı-dönmesi, kas seğirmesi ve bilinç bulanıklığı ile kendini gösteriyor. Prof. Dr. Koçum, sayılan belirtilerin organ yetmezliklerine bile yol
açabilecek kadar ciddi bir durum yaratabileceğinden bu gibi şikâyetleri olanların zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söylüyor.
Yaşlı bireyler risk altında
Aşırı sıcak havanın özellikle yaşlı sağlığını olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Koçum, “Yaş ilerledikçe, vücut sıcaklığımızı dengeleme yeteneğimiz azalıyor. İlerleyen yaşla beraber
tüm atardamarlarda artan plak yükü nedeniyle damarlar daha sert bir yapıya dönüşüyor ve susama hissinde de bir azalma oluyor. Bu durum yaşlılarda bayılmaya kadar varan sağlık problemlerine yol açabiliyor.
İlaçlar kullanımı yeniden düzenlenmeli Kalp hastalıkları ya da hipertansiyon için kullanılan ilaçlara karşı sıcak havalarda temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Koçum, “Bazı ilaçlar idrar söktürücü özellikleri yüzünden aşırı su kaybına neden olurken bazen de vücudun sıcaklığını düşürmek için
damarların genişlemesi, aynı zamanda tansiyon düşüklüklerine de neden olabiliyor.
Dolayısıyla normalde kullandıkları ilaçlar fazla gelebiliyor” diyerek hastaların gerekirse ilaçlarının yeniden düzenlenmesi için doktorlarına danışmalarını öneriyor.
Mutlaka bol su tüketin
Susuzluk, vücudun ihtiyacı olan suyun metabolizmada olmadığı anlamına geliyor. Böyle bir durumda ise önce kan hacmi düşüyor, sonra da organlara pompalanan kan miktarı hızla azalıyor. Ardından, uç vakalarda organların işlevlerini yitirdiği bile görülebiliyor. Prof. Dr. Koçum, aşırı sıcaklarda yeterli miktarda su içmenin önemine dikkat çekerek, “Bazen minerallerin de terleme yoluyla kaybedilmesi sonucunda metabolizmada sorunlar
yaşanabiliyor. Böyle durumlarda kaybedilen maddelerin hızla yerine konulması gerektiğinden yeterli miktarda sıvı alımı büyük önem kazanıyor” diyor.

Yeterli önlemler alındığı takdirde sıcak havalarda kalp sağlığını korumanın mümkün olduğunun söyleyen Prof. Dr. Halil Tolga Koçum, şu tavsiyelerde bulunuyor:
 Bol su için: Su kaybı yaşamak risk anlamına gelir. Bu nedenle su içmek için susamayı beklemeyin. Aşırı miktarda kafein ve alkolden uzak durun. Açık renkli idrar çıkarmak yeterli sıvı aldığınızın en iyi göstergesidir.
 Uygun giysiler seçin: Hafif ve açık renkli kıyafetleri, nefes alan pamuklu kumaşları tercih edin.
 Güneşten korunun: Güneşin en tepede olduğu 11:00 ila 16:00 saatleri arasında dışarıda bulunmamaya gayret edin ve dinlenin. Dışarıya çıkacaksanız mutlaka şapka veya şemsiye kullanın.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.