ASGARİ ÜCRET TEPİT KOMSİYONU BİR ARAYA GELİYOR

ASGARİ ÜCRET TEPİT KOMSİYONU BİR ARAYA GELİYOR
Yayınlama: 11.12.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Asgari Ücret Tespit komisyonu 2024 asgari ücret zammı için bir araya geliyor.

Ocak ayından itibaren geçerli olacak rakamı belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ederken, işçi tarafını TÜRK-İŞ temsil edecek. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak. Komisyonun toplanacağı saat merak konusu oldu.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu, 2024 yılında asgari ücrete yapılacak zam için bugün sabah saatlerinde ilk toplantısını yapacak. Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi birden yer alacak.

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı verecek. Yeni asgari ücret için talebini kamuoyuyla henüz paylaşmayan TÜRK-İŞ, “İnsan onuruna yakışır” düzeyde bir asgari ücret talep ediyor.Yeni asgari ücretin bu yıl işçi, işveren ve hükümetin üçlü mutabakatıyla belirlenmesini isteyen TİSK ise ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olması gerektiği görüşünde. TİSK’in asgari ücret işveren desteğinin artırılarak devam ettirilmesi konusundaki ısrarı da sürüyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. En son Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmış ve 34’lük artışla 11 bin 402 liraya yükselmişti. Yeni rakamın belli olmasıyla milyonlarca çalışan ve binlerce işveren asgari ücret zammına göre hareket edecek.

Enflasyon, geçinme endeksleri ve genel ücretler seviyesi zam oranının belirlenmesinde önemli yere sahip. Asgari ücretin ne kadar olacağı vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Komisyon görüşmeleri Aralık ayı boyunca devam edecek. Son toplantı Çalışma Bakanlığı’nda yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararları oy çokluğuyla alacak. Son toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret açıklanacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.