AKİB’in 2023 ilk yarı ihracatı 7,15 milyar dolar

AKİB’in 2023 ilk yarı ihracatı 7,15 milyar dolar
Yayınlama: 04.07.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) -Haziran ayında 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) yılın ilk yarısında 7,15 milyar dolarlık dış satım tutarına ulaştı. 2023 yılının Ocak-Haziran ayları arasında en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin Irak, Rusya ve Almanya olduğunu açıklayan AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, ihracat hacminde en güçlü artışları ise Suudi Arabistan, Yunanistan ve Rusya pazarlarında yakaladıklarını belirtti.

Salgınlara, savaşlara, hammadde ve enerji krizlerine rağmen Türk ihracatçıların, dünyanın her bir köşesinde var olma ve Türkiye’ye döviz kazandırma seferberliğine devam ettiğini vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, “Döviz kurlarında rekabetçiliğimiz açısından olumlu gelişmelerin yaşanması, küresel arenada fiyat belirlemede aydan aya elimizi güçlendiriyor. Parasal sıkılaştırma sürecinin kademeli olarak gerçekleştirilmesinin de ihracatımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. AKİB olarak ülkemizin 265 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.
AKİB’in 2023 Ocak-Haziran ayları arasındaki ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, “Yılın ilk yarısında en fazla ihracatı kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat sektörlerinde elde ettik. Bu dönemde en fazla ihracatı 2 milyar dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 1,58 milyar dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 940,5 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine Ocak-Haziran döneminde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 888,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 548,3 milyon dolarlık, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 546 milyon dolarlık, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 170,5 milyon dolarlık, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 160 milyon dolarlık ihracata imza attılar.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.